Een in december undercover opgenomen filmpje toont de afschuwelijke wijze waarop stropers schubdieren, of pangolins, in Noordoost-India vangen en doden. Sindsdien is het schokkende filmpje op veel sites verwijderd, maar duidelijk is dat de illegale handel in schubdieren nog steeds actueel is en deze diersoort ernstig wordt bedreigd. Maatregelen tegen de handel zouden zich moeten richten op het voorkomen van de vraag én het bieden van alternatieven voor de lokale bevolking.

schubdieren
Het schubdier is een van de meest illegaal verhandelde dieren ter wereld en wordt hierdoor ernstig bedreigd | Foto: Robert Howard/flickr

Soms is het maar beter dat filmpjes verdwijnen van Internet. Hoewel dat helaas niet betekent dat wat in de filmpjes gebeurt, ook is verdwenen. Integendeel: wij schreven al eerder over de illegale handel in schubdieren in Thailand, en hoe ze er in Zimbabwe met zogenaamde “Pangolin Men” er alles aan doen om de stropers te stoppen.

De recent opgedoken video van een undercoveronderzoeker toont de wrede en inhumane handel van schubdieren in India. In de video (let op: schokkende beelden!) wordt een doodsbang schubdier aan zijn staart uit een uitgeholde boom getrokken. De jagers proberen eerst met een bijl de boom open te hakken om het dier te pakken, maar als dat niet lukt, steken ze een vuur aan om het uit te roken. Daarna wordt het dier met een machete geslagen en (waarschijnlijk nog levend) in een ketel met kokend water geworpen, zodat zijn schalen kunnen worden verwijderd.

schubdieren
De schubben van pangolins worden gebruikt voor traditionele medicijnen | Foto: Linh Nguyen Ngoc Bao – MENTOR-POP/flickr

Illegale handel grootste bedreiging
De illegale handel wordt gezien als de grootste bedreiging voor de schubdieren. Er wordt aangenomen dat tussen 2000 en 2013 minstens een miljoen schubdieren uit het wild zijn gehaald.

De dieren zijn aantrekkelijk vanwege hun schalen, die vooral in China en Vietnam worden gebruikt om medicijnen van te maken, ook al is nooit wetenschappelijk bewezen dat deze middelen enig gezondheidsvoordeel hebben. Daarnaast wordt schubdiervlees in sommige landen als delicatesse beschouwd en worden de schalen gebruikt als decoratie voor rituelen en sieraden.

Alle acht schubdierensoorten worden vermeld als kwetsbaar, bedreigd of ernstig bedreigd op de rode lijst van bedreigde diersoorten van IUCN. Vanaf 2016 zijn ze ook vermeld onder Appendix I van de Conventie inzake de Internationale Handel in Bedreigde Uitheemse Dieren en Planten (CITES), het hoogste niveau van bescherming dat beschikbaar is onder internationaal recht, dat de commerciële handel in deze dieren verbiedt.

schubdieren
Foto: elrina753/flickr

Geld voornaamste motivatie voor lokale jagers
Onderzoekers van World Animal Protection (WAP) en de Universiteit van Oxford hebben twee jaar lang de traditionele jachtmethoden op schubdieren in Noordoost-India bestudeerd. In hun verslag, dat in december 2018 verscheen in het tijdschrift Nature Communications, concludeerden zij dat het relatief goed bekend is wie de aanjagers van de illegale handel op schubdieren zijn maar dat er weinig informatie is over wat de culturele motivatie van de lokale bevolking is om eraan mee te doen.

Het onderzoek richt zich op jagers van drie traditionele stammen in Assam, de Biate, de Dimasa en de Karbi. Uit interviews met 140 jagers bleek dat, hoewel schubdiervlees lokaal wordt gegeten, de jagers voornamelijk schubdieren vangen om de schalen te verkopen aan tussenpersonen uit de stad. Deze tussenpersonen zetten de plattelandsbewoners onder grote druk om aan de vraag te voldoen.

De jagers vangen gemiddeld één schubdier per jaar en verdienen daarmee ongeveer 120 euro, wat lokaal neerkomt op een inkomen van vier maanden: een levensveranderende som geld voor de lokale bevolking. Ook gaven de jagers aan dat zij een duidelijke afname zien in het aantal schubdieren. Dit betekent dus dat de situatie op geen enkele manier duurzaam is.

schubdieren
Foto: David Brossard/flickr

Gecombineerde aanpak
Een van de conclusies van het onderzoek was daarom, dat interventies om de illegale handel in schubdieren te stoppen zich – naast vraagvermindering bij consumenten – óók zouden moeten richten op de plaatselijke bevolking. Te denken valt aan het verminderen van armoede en het bevorderen van alternatieve vormen van levensonderhoud.

De onderzoekers roepen daarnaast op om schubdieren te verwijderen uit de farmacopee van China (het handboek van de traditionele medicijnindustrie) en om te investeren in promotie van alternatieve medicijnen die gebaseerd zijn op kruiden en synthetische ingrediënten.

‘Immense zorg’
Over de schokkende beelden die in het onderzoek zijn opgenomen zegt Neil D’Cruze, adviseur Global Wildlife bij WAP en hoofdauteur van de studie in een verklaring:

“Verstikt door rook, geslagen en levend gekookt – dit is een angstaanjagende beproeving en de schubdieren lijden duidelijk enorm. Deze beelden tonen hoe afschuwelijk het jagen op schubdieren werkelijk is. Dit is niet alleen een belangrijke kwestie voor wildbeheer – het is een immense zorg voor dierenwelzijn. Als we de schubdieren willen beschermen tegen pijn en lijden in de landen waar ze vandaan komen, moeten we de illegale stropershandel aanpakken.”

#GNvdD: ‘Pangolinmannen’ beschermen schubdieren

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel