De Finse dierenrechtenorganisatie Oikeutta Eläimille (vertaald: ‘gerechtigheid voor dieren’) bracht op 17 april jl. nieuwe undercoverbeelden naar buiten, afkomstig van vijf Finse zilvervosfokkerijen. De organisatie deed dit naar aanleiding van een onderzoek dat deze week in Engeland door parlementsleden wordt gestart, omdat gebleken is dat daar vaak echt bont als imitatiebont wordt verkocht. De schrijnende beelden tonen zilvervossen met zware infecties en ernstige obesitas.
De huiveringwekkende beelden tonen zilvervossen – die door media bestempeld worden als ‘monstervossen’ – met ernstige obesitas in veel te krappe kooien. Dikke rollen vet en vacht bedekken hun lichaam en ogen. Meerdere dieren lijden aan zware infecties, zoals geïnfecteerde ogen en misvormde poten.
Obesitas in gefokte zilvervossen vergroot de kans op misvormde poten, moeite met bewegen en diarree. Activisten van Oikeutta Eläimille vertellen dat de vossen op de betreffende fokkerijen tot wel vijf keer groter worden gefokt dan hun natuurlijke gewicht. Wilde vrouwtjesvossen wegen zo’n 3,5 kilogram, terwijl het gewicht van de dieren te zien in de videobeelden geschat wordt op wel 19 kilogram.
Chris Packham, wildlife deskundige en TV presentator, vindt de beelden “hartverscheurend” en zegt:
“Ik heb wilde vossen geobserveerd die dagelijks vele kilometers rondzwerven op zoek naar eten, graven, op ontdekking zijn en socializen. Het breekt mijn hart deze prachtige, intelligente dieren opgesloten te zien zitten voor de rest van hun leven in kleine, kalen kooien op pelsfokkerijen.”
Beroofd van hun natuurlijke leefomgeving vertonen de zilvervossen volgens Packham repetitief gedrag (het voortdurend uitvoeren van dezelfde handeling) dat een duidelijk teken is van mentale stress.
Illegaal
Volgens Oikeutta Eläimille is het illegaal in Finland om vee te fokken op een manier waardoor dieren lijden. De organisatie heeft de undercoverbeelden overgedragen aan dierenrechtenorganisatie Humane Society International (HSI). Bont(-producten) uit Finland worden onder andere geëxporteerd naar Engeland. In Engeland zijn bontfokkerijen verboden sinds 2000, maar het is niet illegaal om bont te dragen.
Consumenten misleid
Claire Bass, directeur van HSI UK, legt uit dat de meeste grote winkelketens een bontvrij beleid hanteren, maar bontapplicaties van konijnen, honden, wasbeerhonden en nertsen zijn vaak te vinden op kleding die te koop is bij marktkramen en kleinere winkels. Bass:
“Meestal weten de kopers zelf niet dat het echt bont is en gaan ze er vanuit dat het imitatiebont betreft.”
HSI voerde laboratoriumtests uit op drie items die afgelopen winter werden verkocht als imitatiebont en kwam tot de ontdekking dat deze gemaakt waren van bont van nertsen, vossen en konijnen.
Bass vervolgt:
“Wij weten dat het merendeel van de Britse bevolking uit ethische en morele overwegingen geen bont willen kopen, maar we zien een toename van bontproducten op de straat.”
Britse overheid start onderzoek
Wegens het misleiden van consumenten bij de aankoop van bont stelt het Ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandsaangelegenheden (DEFRA) van het Verenigd Koninkrijk een onderzoek in naar de omstandigheden in de wereldwijde bontindustrie. Een aantal ministers zal deze week in debat gaan met leden van de British Fur Trade Association (BTFA) en de International Fur Federation.
Onderzocht zal worden hoe consumenten worden misleid echt bont te kopen, in plaats van imitatiebont. Het doel van het onderzoek is te achterhalen hoe de bontindustrie transparanter kan worden gemaakt voor het winkelend publiek, maar ook of de Brexit mogelijkheden biedt nogmaals de import van bont op de politieke agenda te krijgen om de wetgeving te kunnen herzien.
Gecertificeerde fokkerijen
De afschuwelijke beelden waarop de zieke zilvervossen met ernstige obesitas zijn te zien, zijn volgens HSI deels in 2017 opgenomen, maar ook deels in maart 2018, op een zogenoemde ‘high-welfare farm’, gecertificeerd door Saga Furs. Saga Furs is een Fins bontmerk en een pelsveilinghuis dat zegt dat dergelijke certificering het belangrijkste instrument is in het meten van dierenwelzijn.
HSI hoopt met de beelden aan te tonen hoe nietszeggend dit soort ‘welzijnscertificaten’ zijn.
De BTFA deelde een verklaring van Saga Furs omtrent de aantijgingen. Op de website is te lezen:
“Wij vinden het fokken van te grote vossen niet acceptabel. We hebben het beeldmateriaal gezien en – hoewel we geen commentaar geven op de authenticiteit ervan – hebben we contact gezocht met alle gecertificeerde fokkerijen om te kunnen verzekeren dat de dieren worden verzorgd volgens de best mogelijke standaarden.”
Saga Furs stelt verder dat er regelmatig inspecties plaatsvinden op de fokkerijen door zowel Finse als Britse autoriteiten. Naar aanleiding van de undercoverbeelden zeggen ze direct inspecties te hebben uitgevoerd op de fokkerijen waar naar verluidt is gefilmd, maar geen mishandelde dieren te hebben aangetroffen.
Saga Furs vervolgt:
“Wij zijn marktleider in duurzame landbouwpraktijken en dierenwelzijn. Dit is wat onze klanten van ons verwachten en deze positie is niet en zal niet veranderen. We beloven de bontindustrie, de mode-industrie en de consumenten dat onze boeren uitsluitend de strengste dierenwelzijnsnormen hanteren.”
Bronnen: Mirror, DailyMail, Respect for Animals, iNews (1), iNews (2), BBC @AnimalsToday.nl Rianne Kingma
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Blijkbaar is het volk nog te dom om te zien dat ze bont kopen. Mensen denken nog steeds dat het dan heel duur moet zijn, terwijl dat allang niet meer zo is.