In juni berichtten we al over de misstanden bij een gigantische melkveehouderij in Amerika, Fair Oaks Farms. Samen met Coca-Cola vermarkt deze onderneming magere melk onder de naam ‘Fair Life’. Half augustus zijn er nieuwe undercoverbeelden naar buiten gekomen, ook weer gemaakt door Animal Recovery Mission (ARM). De schokkende beelden werden gefilmd bij een kalvermesterij van Strauss Veal Feeds, waar de stierkalfjes van onder meer Fair Oaks Farms worden vetgemest.
Bij Strauss Veal Feeds – een megabedrijf met zo’n 30.000 vleeskalveren – hebben ze, net als bij Fair Oaks Farms, mooie praatjes en plaatjes op de website. Maar dierenrechtenorganisatie ARM is undercover gegaan en toont ook hier weer het ware verhaal achter de schermen.
De undercovermedewerker van ARM, een pas gepensioneerde hulpsheriff, werd door Strauss Veal Feeds aangenomen als verzorger van de kalfjes, op de locatie Midwest Veal Nursery in North Manchester. Hij werkte er van mei tot augustus 2019. Bekijk zijn schokkende undercoverbeelden:
–
–
Afschuwelijke omstandigheden
Volgens de ARM-medewerker worden de kalfjes op gewelddadige wijze in de trailers gegooid. Per dag worden ze maar liefst 20 uur in het pikkedonker gehouden, om zo energiekosten te besparen. Zoals op het filmpje te zien is, hebben de jonge dieren totaal geen bewegingsvrijheid.
Ze staan in kratten van 76 cm bij 1.52 m opgesloten, op een houten vloer in hun eigen uitwerpselen. In deze kratten staan ze maar liefst 8 weken, zonder hun ‘kont te kunnen keren’. Ook werd tegen de undercover medewerker gezegd, dat de ventilatoren vanwege kostenbesparing uit worden gehouden. Zo liep de temperatuur geregeld op tot 38 graden. Veel kalfjes waren ziek (dysenterie, oorinfecties, maagvirussen) of gewond. Het aantal dode kalfjes kon oplopen tot 20 per dag, ook door uitdroging en oververhitting.
‘NO’
De ARM-medewerker heeft niet een keer een dierenarts gezien om de zieke kalfjes te helpen. Ook verklaart ARM dat medicatie illegaal werd toegepast door ongetrainde medewerkers. Kalfjes die bijna dood waren, kregen geen medische zorg en erger nog: kregen ook geen voedsel meer. Er werd dan ‘NO’ op het krat gezet, zodat het kalf geen voeding of water meer kreeg. Kalfjes die te ziek waren, werden in het gangpad gesleept, zodat hun kratje vrijkwam voor een nieuw kalfje.
Kalverleed als gevolg van de zuivelindustrie
De beelden die ARM naar buiten heeft gebracht, geven een kijkje in de verziekte zuivelindustrie. De kalfsvleessector zou niet bestaan zonder de zuivelindustrie. In de zuivelindustrie is het stierkalfje een ‘bijproduct’, en zo worden de kwetsbare dieren ook gebruikt. Als voorwerpen. Volgens ARM is de enige manier om dit leed te voorkomen zuivel en vlees uit je menu te schrappen en te kiezen voor een plantaardig dieet. Oprichter van Animal Recovery Mission, Richard “Kudo” Couto, over de verkregen beelden:
“Wat onze medewerker heeft gezien was schokkend en middeleeuws. Baby-kalfjes die in een oververhitte, aardedonkere stal moeten leven. Het is verrassend dat de kalfsvleessector, die bestaat bij de kalfjes uit de de zuivelindustrie, nog legaal bestaat.”
Reactie kalvermesterij
De kalvermesterij waar undercover is gefilmd, is eigendom van Strauss Veal Feeds en Midwest Veal LLC. Vertegenwoordigers van deze organisaties ontkennen uiteraard de aanklachten van ARM. Ze zeggen dat de kalfjes volgens de standaarden van het bedrijf worden verzorgd. De Amerikaanse Kalfsvlees Associatie wil dat de kalfsvleessector aan groepshuisvesting gaat doen. Ze noemen de oudere kooien, zoals in het filmpje, niet ideaal maar ze zijn niet illegaal.
De stal die in het filmpje te zien is – heel toevallig – niet meer in gebruik, zegt Steve Anderson, directeur van Midwest Veal LLC. Ze gaan de stal updaten naar de nieuwe ‘standaard’. Van die nieuwe standaard moeten we vast niet al te hoge verwachtingen hebben.
- Lees ook:
Bronnen:
- Animal Recovery Mission ARM
- Tristate Homepage (Google webcache)
- Wane (Google webcache)
©AnimalsToday.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Er zijn veel te weinig wetten en regels om de dieren in die afschuwelijke intensieve vee-industrie te beschermen.
En de beperkte regels die er zijn worden nauwelijks nageleefd, gecontroleerd en gehandhaafd.
De vee-sector maakt de bevolking al tientallen jaren allerlei sprookjes wijs “dat zij er alles aan doen om de dieren goed te behandelen en een goed leven te geven”.
Dat heeft dus nog nooit gewerkt en is totale onzin!
De enige manier om al die ellende te verminderen en uiteindelijk te stoppen is geen vlees meer eten en liefst ook geen melkproducten en eieren.