Recent onderzoek heeft uitgewezen dat directe dood door menselijk handelen de grootste oorzaak is voor het uitsterven van megafauna; dieren met een gewicht vanaf 100 kilo. Klimaatverandering en vervuiling werken ook mee aan de vermindering van aantallen grote diersoorten, maar vangst, stropen en doden zijn de leidende factoren.
Het onderzoek, gepubliceerd in het online tijdschrift ‘Conservation letters‘, keek naar 362 grote diersoorten, ook wel megafauna genoemd. 70 procent van deze soorten is aan het dalen, terwijl maar 59 procent als bedreigde diersoort staat geclassificeerd op de IUCN-lijst. Dit betekent dat de andere 11 procent van de soorten geen bedreigde status heeft en mogelijk geen toepasselijke bescherming geniet. In de afgelopen 250 jaar, zijn al 9 soorten megafauna uitgestorven, waaronder twee soorten reuzenschildpadden en twee hertensoorten.
Menselijke oorzaken
Zowel legaal als illegale jacht op dieren is een van de hoofdoorzaken van de dalingen in grote diersoorten. Door de vraag in Azië naar bepaalde delen van grote diersoorten als leeuwen, tijgers, giraffen, neushoorns en olifanten, wordt er nog steeds veel gestroopt in Afrika en Azië. In China heerst nog altijd het geloof dat de hoorn van de neushoorn of tijgerbotten medicinale krachten hebben. Daarnaast betalen voornamelijk Westerlingen erg veel geld om in Afrika op grote dieren te jagen, die dan als trofee meegenomen worden. Ook onbedoelde jacht, zoals dolfijnen die als bijvangst komen te overlijden, speelt een rol.
4 procent
Een dier behoort tot megafauna als het zwaarder is dan 100 kilo. Dit betekent dat sommige productiedieren, zoals vee, ook als megafauna zijn geclassificeerd. 70 procent van ‘s werelds megafauna wordt gedood voor vlees. Slechts 4 procent van het totale gewicht van alle dieren, zijn wilde dieren, de rest is gedomesticeerd (waartoe vee ook behoort) en mensen.
Juist die 4 procent wilde diersoorten maken de wereld tot een divers landschap en hoewel we al wisten dat veel megafauna wordt bedreigd met uitsterven, is het tekenend dat dit vooral door direct menselijk handelen komt dan tot nu toe indirect door fenomenen als klimaatverandering. Overheden moeten derhalve beter beseffen dat er keuzes gemaakt moeten worden en meer samenwerken om het stropen en jagen op deze soorten verboden te maken en daarop beter te handhaven, als we de wereld een diverse plek willen houden.
Bron:
©AnimalsToday.nl Veerle Platvoet