De autoriteiten van Ecuador, Costa Rica en Colombia hebben onlangs extra maatregelen aangekondigd om het onderwaterleven in hun wateren beter te beschermen met een nieuw groot zeereservaat voor de kust van Zuid-Amerika. Vooral haaien en zeeschildpadden hebben hier hun leefgebied.
De onderhandelingen vonden plaats op de Galápagoseilanden. Dit gebied is één van ’s werelds meest biodiverse regio’s. Biodiversiteit, de verscheidenheid van dieren, planten en micro-organismen, zorgt voor een goede balans en een gezonde natuur.
Door de nieuwe afspraken van deze drie Zuid-Amerikaanse landen wordt binnenkort 216.000 vierkante kilometer oceaan in de wateren van de drie landen beschermd. Het nieuwe zeereservaat beslaat drie gebieden, die onder de werelderfgoedlijst van UNESCO vallen: de Cocoseilanden in Costa Rica, Malpelo in Colombia en de Galápagos in Ecuador.
Historisch moment
Het is de eerste keer dat drie presidenten een overeenkomst sluiten om natuurgebieden in gedeelde wateren te beschermen. Terecht dus dat er door natuurorganisaties wordt gesproken over een historische overeenkomst. Momenteel staat ongeveer 3 procent van de oceanen in de wereld geregistreerd als zeereservaat, waarvan de helft geldt als ‘no-take zones’, gebieden waar visserij geheel verboden is. Het streven van de Verenigde Naties is dat het huidige percentage tegen 2020 rond de 10 procent zal liggen.
Het feit dat deze drie regeringsleiders zich zo nadrukkelijk uitspreken voor bescherming van het onderwaterleven geeft hoopt voor de toekomst en zal hopelijk voor navolging zorgen.
Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Gelukkig ook weer goed nieuws. Hopelijk zal het bijdragen aan het bewustzijn onder mensen en met name ook onder politici en regeringsleiders dat we heel zuinig moeten zijn op de natuur. Alle leven op aarde inclusief de mens is daar namelijk volledig van afhankelijk, ook al willen de meesten dat vaak liever niet zien of horen.