Adders in Twente vallen in toenemende mate in handen van stropers. De koudbloedige slangen zoeken vaak open plekken op om zich te warmen in de zon en zijn dan een makkelijke prooi, om te eindigen in een terrarium.
Het zijn vooral de hoogveengebieden waar de adders voorkomen. Met name in het Haaksbergerveen, maar ook in de Engbertsdijksvenen en het Aamsveen op de grens met Duitsland worden ze waargenomen. De nietsvermoedende adders bevinden zich vaak op paden om te zonnebaden en worden vervolgens door de stropers uit de natuur geroofd. Een adder levert al snel 100 euro op. In Duitsland is de adder een populair huisdier, ondanks het gevaar, want de adder is een gifslang.
Machteloos
De natuurgebieden worden beheerd door Landschap Overijssel en Staatsbosbeheer. Zij geven aan dat ze vrijwel machteloos staan tegenover de slangenroof. De adder is een beschermde diersoort en er staat een boete op van minimaal 1000 euro voor wie ze uit de natuur steelt, maar dit lijkt de stropers er niet van te weerhouden om de dieren mee te nemen voor de illegale handel.
Vogelvrij
De slangen worden vooral in de ochtend gestolen. Ze zijn dan nog traag door de kou van de nacht en makkelijk op te pakken. Volgens de terreinbeheerders is het echter vrijwel onmogelijk om de stropers op heterdaad te betrappen. Dit gebeurde volgens Staatsbosbeheer nog meer één keer, en dat was 15 jaar geleden, toen een man was gebeten door een adder en toegaf dat hij had geprobeerd om het dier mee te nemen. Het probleem speelt inmiddels al jaren en door het gebrek aan kansen om de daders te betrappen lijken de Twentse adders vogelvrij te zijn.
De meeste adders zouden in het voorjaar uit de natuurgebieden geroofd worden, maar exacte cijfers zijn niet bekend. Als er meldingen binnenkomen zijn die afkomstig van wandelaars. De stropers maken gebruik van speciaal gemaakte tassen die vervolgens weer in een rugzak verdwijnen. De terreinbeheerders dringen er bij het wandelende publiek op aan om iedere verdachte handeling te melden.
Snel dood
In de vrije natuur kunnen adders 15 tot wel 20 jaar oud worden, maar in gevangenschap leven de reptielen vaak niet langer dan een jaar. Eenmaal aangestoken door het ‘addervirus’ zal de houder van een terrarium dus ieder jaar weer een nieuwe slang willen kopen. In Nederland is de verkoop van adders verboden, maar in Duitsland is er een levendige handel in de dieren, waarbij het internet een belangrijke rol speelt.
Gezeul
Naast stropers zijn ook natuurfotografen regelmatig een bron van ergernis. In de strijd om het mooiste plaatje achtervolgen ze de dieren of pakken ze de slangen op om ze op een, naar hun idee, ideale plek te zetten en te fotograferen. Dit gezeul met adders is een bron van stress voor de dieren en daarmee een smet op het blazoen van fotografen die wel een eerlijke natuurfoto willen maken.
Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Met de handjes in de lucht staan wapperen helpt natuurlijk niet.
Maak afspraken met de Duitse dierenbescherming over die sites.
Stel een toegangsverbod voor dat gebied in van 22.00 uur ’s avonds tot 12.00 uur ’s ochtends in die periode, en patrouilleer samen met de Duitsers langs de grens met helikopters en drones. Waarschijnlijk vrijwilligers genoeg die dat leuk en nuttig vinden.
En dan eens kijken of je ze er niet onder krijgt.
Vreselijk dat ook deze dieren misbruikt worden om de hebzucht van die stropers en handelaren te stillen. Ik vind mensen die een slang in een bakje houden ook niet normaal. Volgens mij is het vooral een soort sensatiezucht om anderen te kunnen vertellen en laten zien dat zij een slang in huis hebben. Haal een leuke lieve hond uit een asiel, geef hem een mooi leven en wordt maatjes, maar laat die slangen en alle andere wilde dieren met rust.