Zaterdag zijn in de uiterwaarden bij Rheden twee reeën omgekomen, doordat meerdere schaatsers een afzetting hebben genegeerd. De dieren zijn op de vlucht geslagen voor de schaatsers. Een van de reeën zakte door het ijs en verdronk, het andere dier moest uit zijn lijden worden verlost.
Om de reeën in het gebied te beschermen, waren de uiterwaarden met borden afgezet. Toch waren er volgens ooggetuige Nick Egberts, zo meldt Omroep Gelderland, veel auto’s geparkeerd, fietsers en tientallen schaatsers op het ijs. Volgens Nick renden acht reeën het ijs op, nadat ze waren geschrokken van de schaatsers.
“Een ree is daarbij in een wak terechtgekomen en verdronken. […] Mensen zijn eigenwijs en het wild moet eronder lijden.”
Illegale schaatsers jagen reeën de dood in op bevroren uiterwaarden bij Rhedenhttps://t.co/tiDuNgAjON
— groennetwerk (@groennetwerk) February 14, 2021
Een andere ree moest worden afgemaakt, nadat het dier een gebroken poot opliep door de vlucht. Na de dood van de twee reeën riep de politie zondag schaatsers op om weg te blijven uit het afgesloten gebied. Volgens de politie hebben zaterdag veel mensen de borden genegeerd en zondag is daar streng op gehandhaafd.
Politie roept schaatsers op weg te blijven uit uiterwaarden Rheden na dood reeën https://t.co/aoet7CXIvs
— NOS (@NOS) February 14, 2021
Volgens Roos Kooiman, woordvoerder van Natuurmonumenten, is dit de keerzijde van het mooie winterweer.
“We trekken nu massaal de natuur in met dit prachtige winterweer, maar dit is de keerzijde.”
Reeën hebben geen rust meer
De drukte in de natuur zorgde de afgelopen weken voor meer dode reeën. In Brabant zagen bewoners vorige week in het buitengebied van het dorp Bavel hoe twee honden een ree opjoegen. Zo bericht BN DeStem. In paniek verwondde de ree zich ernstig aan een scherp hekwerk en moest vervolgens worden doodgeschoten.
Mark Spapens, vrijwilliger bij de Brabantse organisatie Stichting Afhandeling & Monitoring Fauna-aanrijdingen, moest het dier uit zijn lijden verlossen.
“Toen ik aankwam was meteen wel duidelijk dat ze zwaar leed en niet meer te redden was. Ik heb haar afgeschoten.”
“Mensen willen naar buiten, logisch. Het is stervensdruk in de natuur. Maar hou die honden aan de lijn. Loslopende honden, je ziet er steeds meer. Mensen weten niet wat ze aanrichten. […] Reeën hebben geen rust meer. In de zomer heb je nog overal mais waar ze zich in kunnen verschuilen. Nu niet en lopen ze met die sneeuw overal in het zicht.”
Boswachters op Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee maken zich ernstige zorgen over het aantal loslopende honden in natuurgebieden. Deze week werd in de duinen van Goeree een doodgebeten ree gevonden.👇🏻https://t.co/7SI8AGjR2t
— The Edgy Veggie (@TheEdgyVeggie1) February 11, 2021
Dieren zijn nu extra kwetsbaar
Stella Verkroost, boswachter bij Staatsbosbeheer, benadrukt hoe kwetsbaar de natuur is in de vrieskou en roept mensen dringend op om op de paden te blijven.
“Afgelopen weekend hebben onze boswachters meerdere onderkoelde reeën aangetroffen. In de bossen is weinig voedsel te vinden. De dieren teren op hun reserves. Als wandelaars en mountainbikers vervolgens van de paden gaan, raken ze op de vlucht. Met soms de dood als gevolg.”
De grootste zorg van boswachter Verkroost zijn de loslopende honden.
“Alle honden hebben een jachtinstinct. Ruikt een hond ‘wild’, dan wordt dat instinct geprikkeld en willen ze de dieren opsporen. Dat is heel normaal, maar kan nu echt niet.”
https://twitter.com/ZMaashorst/status/1359942251498135553
Blijf op de paden
Staatsbosbeheer doet dan ook een dringende oproep om op de paden te blijven en dat de honden in de losloopgebieden onder appel moeten staan. Dit zijn de regels die overigens altijd gelden.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl