Een vrachtvliegtuig van Singapore Airlines met aan boord vier bemanningsleden en 2186 schapen moest op zijn vlucht van Adelaide (Australië) naar Kuala Lumpur (Maleisië) noodgedwongen uitwijken naar Denpasar Airport op Bali (Indonesië) voor een tussenlanding. De reden: de brandmelders waren afgegaan door de gassen in de laadruimte.
Deze gassen waren vrijgekomen uit de darmen en de mest van de schapen, omdat ze gestrest waren geraakt door de manier waarop ze vervoerd werden. De brandmelders in de laadruimte interpreteerden de gassen als rook, en de bemanning werd gealarmeerd. Zo’n 45 minuten na het alarm landde het toestel veilig op Bali. Na tweeënhalf uur aan de grond gestaan te hebben, vervolgde het vliegtuig zijn weg naar Kuala Lumpur, zo berichtte de Aviation Herald.
Schapenvervoer moet voorzichtiger
Deze stressvolle vorm van vervoer kan voor de schapen ernstige gevolgen hebben, omdat angst overmatige darmgasproductie veroorzaakt. Volgens schapenexpert Mike Neary, verbonden aan de Purdue University, is het belangrijk om schapen met een opgeblazen buik voorzichtig te behandelen.
“Door de overtollige gassen bouwt de druk in de pens zich op, met een klaplong mogelijk tot gevolg. Bovendien wordt het bloed van de buikholte naar de ledematen gestuwd, waardoor er zuurvergiftiging kan ontstaan. Raken de dieren nog meer gestrest, dan maakt dat de situatie alleen maar erger.”
Neary’s bevindingen zijn te lezen in zijn online artikel.
Bron ©PiepVandaag.nl Anne Douqué
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Het is toch volkomen van de zotte zoals talloze dieren de halve wereld over gesleept worden. wanneer komt hier eens een einde aan? Als mensen dan persé dieren willen eten dan dienen zij gefokt, opgegroeid en geslacht te zijn op dezelfde plek, zonder enige vorm van transport. Maar helemaal geen dieren meer opeten is natuurlijk het allerbeste.