Een jonge, verlaten, gewone dolfijn, door de onderzoekers genaamd Pee-Wee, heeft een nieuwe toekomst, nadat een vrouwtjestuimelaar zich over het jong ontfermd heeft. Wetenschappers zeggen dat het uiterst zeldzaam is dat een soort de zorg van een jong van een ander soort op zich neemt.
Kiwi, zoals de tuimelaar genoemd wordt, verzorgt het jong al als sinds januari in Onewhero Bay, in de Nieuw-Zeelandse Bay of Islands. Zij verloor zelf haar jong 5 jaar geleden, nadat dit gestrand was op een bank. Na 5 jaar is de tuimelaar, dat een zeezoogdier is, ook nog in staat het aangenomen jong te zogen met melk. Blijkbaar kan dit naar behoefte opgeroepen worden. Daarbij komt dat gewone dolfijnen en tuimelaars elkaar normaal gesproken vermijden.
Het is moeilijk te voorspellen hoe lang dit bijzondere paar bij elkaar zal blijven leven. Tuimelaars blijven gemiddeld wel tot 4 jaar bij de moeder, terwijl dit bij gewone dolfijnen korter is. Vanaf de leeftijd van 5 tot 13 jaar zijn de vrouwtjes vruchtbaar en krijgen gemiddeld eens in de 2 tot 4 jaar een jong. Als de jongen drie tot zes jaar oud zijn verlaten zij de groep om een nieuwe groep met andere jonge dieren te vormen. Tuimelaars kunnen een leeftijd van 40 tot 45 jaar bereiken.
Dolfijnen zijn sociale dieren en leven in groepen, waarbij ze elkaar helpen bij de jacht, maar ook bij de geboorte van een jong en bij ziekte. Ook gewonde dolfijnen worden geholpen door de groep. Bekend is dat tuimelaars verlaten jongen van soortgenoten verzorgen maar ook in staat zijn om mensen te redden, bijvoorbeeld bij aanvallen door haaien. Dit gedrag geeft aan hoe sociaal de aard is van deze intelligente zeezoogdieren. Helaas worden deze dieren nog jaarlijks massaal door Japanse vissers in Taiji afgeslacht en worden slecht enkele jonge dieren gespaard en doorverkocht aan dolfinaria en aquaria.
Bron: Daily Mail ©PiepVandaag.nl Nicole Brinker