Een grote olietanker werd langs de kust van Peru geraakt door de golven van de tsunami die volgde op de vulkaanuitbarsting in Tonga op 15 januari. Het resulteerde in een grote olievlek die nu een grote bedreiging vormt voor het zeeleven en de kustecosystemen.
Op 15 januari barstte een onderwatervulkaan in het Zuid-Pacifische koninkrijk Tonga, de Hunga Tonga-Hunga Ha’apai-vulkaan, uit. Na de uitbarsting volgden waarschuwingen voor tsunami-gevaar voor landen die aan de Stille Oceaan grenzen, maar de Peruaanse regering nam geen maatregelen tegen het gevaar. Nu heeft het land te kampen met een “ecologische ramp”, stelt de regering. Tijdens de tsunami werd een olietanker geraakt bij het lossen van een lading bij La Pampilla Raffinaderij, gelegen ten noorden van Lima. Daarbij belandde ruim 1,2 miljoen liter ruwe olie in de zee. Het land heeft nu een milieunoodtoestand van 90 dagen uitgeroepen, omdat een paar van de meest biodiverse ecosystemen van het land bedreigd worden door het lek.
Verwoesting
De regering schat dat het olielek een totale omvang heeft van 18.000 vierkante kilometer. Volgens het ministerie van Milieu gaat het om meer dan 180 hectare strand en 713 hectare zee. In totaal zijn er 21 stranden bedekt met olie. En die olie laat een spoor van verwoesting achter: dode vogels, vissen, zeehonden en andere zeefauna spoelden de afgelopen dagen aan op de kust en tientallen gewonde dieren werden naar de lokale dierentuin gebracht. Het olielek brengt ook twee beschermde natuurreservaten in gevaar, die een toevluchtsoord bieden voor zeeotters, aalscholvers en bedreigde Humboldtpinguïns.
Bioloog Guillermo Ramos van Peru’s National Forest and Wil Fauna Service (SERFOR) denkt dat er meer dieren zullen sterven: “Er zijn hier diersoorten die schaaldieren en vissen eten die al besmet zijn [door het olielek.]” Ongeveer 150 vogelsoorten in Peru zijn voor hun voedsel en voortplanting afhankelijk van de zee. Volgens wetenschappelijk directeur van Oceana Peru, Juan Rivero, kan de olie geboorteafwijkingen veroorzaken, vooral bij vogels, vissen en schildpadden.
OIL SPILL CLEANUP: At Miramar Beach in Peru’s popular resort of Ancon, workers cleaned up the area after 264,000 gallons of crude spilled into the sea after a tanker was hit by waves while offloading at a refinery on Saturday. pic.twitter.com/U07sxIyktS
— CBS News (@CBSNews) January 23, 2022
Gered
Al meer dan veertig geredde vogels werden naar de nabijgelegen dierentuin Parque de Las Leyendas gebracht. Dierenartsen en personeel racen tegen de klok om alle dieren grondig schoon te maken met speciale reinigingsmiddelen om de kleverige olie te verwijderen. Ook krijgen de dieren antibiotica, antischimmelmiddelen en vitamines voor hun herstel. Naast de vogels zijn ook zes Humboldtpinguïns en verschillende soorten aalscholvers de afgelopen dagen behandeld.
Bioloog Liseth Bermudez over de natuurramp:
“Zoiets hebben we in de geschiedenis van Peru nog nooit gezien. We hadden niet verwacht dat het van deze omvang zou zijn. We doen er alles aan om de dieren te redden.”
Verantwoordelijkheid
Een onderzoek naar de rol van Repsol, het energiebedrijf dat de tanker inhuurde, loopt nog. Repsol ontkent verantwoordelijkheid en legt de schuld bij de Peruaanse marine, omdat die geen tsunami-waarschuwing afgaven. In eerste instantie meldde het bedrijf dat er maar zeven liter olie terecht was gekomen in de zee, maar volgens het ministerie van Milieu ging het om meer dan 6000 vaten olie. Het ministerie zegt daarom dat het bedrijf de autoriteiten niet op tijd op de hoogte heeft gesteld van de ware omvang van het lek. Volgens de New York Times bereidt de regering strafrechtelijke, civiele en administratieve sancties voor.
Eind februari
Opruimploegen en vrijwilligers werken non-stop om de olie op te ruimen en de getroffen dieren te redden. Volgens Repsol, dat honderden opruimwerkers heeft ingehuurd, zijn de stranden eind februari weer schoon. Maar volgens Rivero is het land voorlopig nog niet van de olie af.
“De olie zal maanden in de zee blijven. Het heeft gevolgen voor onze fauna. Het gaat ons voedsel en onze gezondheid beïnvloeden. En het zal onze stranden blijven aantasten.”
Bronnen:
- Smothsonian
- The Animal Reader (1, 2)
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma