Opnieuw is een mannelijke Amboseli-olifant doodgeschoten in Tanzania. Dit is de derde ‘super tusker’ die in de afgelopen zes maanden is neergeschoten bij de grens tussen Tanzania en Kenia. Super tuskers, ook wel ‘honderdponder’-olifanten genoemd, zijn mannelijke olifanten met ten minste één slagtand die 45 kilo weegt. Er wordt gedacht dat er nog maar 50 over zijn in Afrika.
De slachting vond plaats tijdens een jachtsafari van Kilombero North Safaris en naar verluidt was er een prominente Amerikaanse trofeejager uit Texas bij betrokken. Volgens ElephantVoices, een organisatie toegewijd aan de bescherming en bestudering van olifanten, zijn er vanaf 10 maart nog eens drie licenties verleend.
Grote intrinsieke waarde
Dr. Audrey Delsink, gedragsdeskundige op het gebied van olifanten en directeur wildlife voor Humane Society International/Africa:
“Het is onbegrijpelijk dat weer een van Afrika’s iconische ‘super tuskers’ het slachtoffer is geworden van de meedogenloze jacht op trofeeën. De intrinsieke waarde van deze stieren voor de olifantengemeenschap door hun genetica, als bron van sociale kennis en als hoeksteen van het milieu, is onvervangbaar. Volwassen stieren hebben een cruciale invloed op de populatie en zijn van groot belang voor de toekomst van jongere mannetjes.”
ElephantVoices, Big Life Foundation en de Amboseli Trust for Elephants hebben een verklaring uitgebracht waarin ze oproepen tot:
“…het beëindigen van de trofeejacht op olifanten in het Enduimet-gebied in Tanzania.”
.
Gedode super tusker deel van lang bestudeerde populatie
De olifantenpopulatie in Amboseli is een populatie die zowel in Kenia als in Tanzania leeft. Al 51 jaar worden deze olifanten nauwkeurig bestudeerd door het Amboseli Elephant Research Project (AERP). Het is het langst lopende onderzoek naar olifanten ter wereld en een van de langste onderzoeken naar welk dier ter wereld dan ook.
Elke olifant is individueel bekend, heeft een codenummer of naam en is fotografisch gedocumenteerd. Geboortedata van – op een paar na – alle oudere olifanten zijn bekend, evenals de moeder en de familie en, in sommige gevallen, de vader. Een gedetailleerde database bevat elke olifant die gedurende vijf decennia is geïdentificeerd, inclusief geboortes en sterfgevallen, en bevat meer dan 4000 individuen. Veel van wat we nu weten over het gedrag, de communicatie, de sociale structuur, demografie, voortplanting en genetica van olifanten is uit dit onderzoek voortgekomen.
Volwassen mannetjes belangrijk voor populatie
Mede uit dit onderzoek is gebleken dat volwassen mannetjes van cruciaal belang zijn voor de stabiliteit van olifantensamenlevingen en voor hun habitats en ecosystemen. Dr. Audrey Delsink:
“Het is een mythe dat ze vervangbaar zijn als ze de leeftijd van 40+ jaar naderen. Dit is niet het einde van hun voortplantingsleven, maar eerder het moment waarop ze hun hoogste voortplantingssucces hebben.”
Volgens Delsink is het doden van deze iconische dieren niet alleen een ecologische ramp, maar ook een smet op het geweten van de mensheid.
Vijftig jaar onderzoek naar de bekende individuen in Amboseli heeft aangetoond dat mannetjes tussen de 35 en 55 jaar de voornaamste voortplanters zijn. Jagers die beweren dat oudere mannetjes ‘dood hout’ zijn, zijn kortom (bewust) onwetend over de wetenschap, aldus Dr. Joyce Poole, medeoprichter en wetenschappelijk directeur van ElephantVoices.
Moratorium doorbroken
Olifanten zijn opgenomen in Appendix II van het Verdrag inzake trekkende diersoorten, waarbij zowel Kenia als Tanzania partij zijn. De opname op de lijst stimuleert samenwerking tussen landen om de instandhoudings- en beheerdoelstellingen voor soorten op de lijst te behalen. Sinds 1995 hebben de landen een moratorium ingesteld op de trofeejacht op deze grensoverstijgende olifantenpopulatie tussen Kenia en Tanzania. Na bijna 30 jaar werd eind 2023 dit moratorium doorbroken toen twee super tuskers ten zuiden van de grens in Tanzania werden gedood, voorafgaand aan deze derde slachting.
Sporen vernietigd
Het is gebruikelijk dat na een jacht delen van de olifant als trofee dienen. Men beweert dat in dit geval het karkas van de olifant opzettelijk is vernietigd door het te verbranden. Dit om de tragedie te verbergen dat deze stier de zoveelste statistiek is, in de steeds kleiner wordende, toch al kwetsbare olifantenpopulatie.
Bronnen
©AnimalsToday.nl Meia van der Zee