Trofeejagen op dieren die opvallen door bijvoorbeeld hun grote, indrukwekkende horens, of opvallende manen, kunnen leiden tot het uitsterven van die diersoort, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat zelfs wanneer ‘slechts’ 5% van de mannetjes van ‘hoge kwaliteit’ wordt gedood, er risico is dat de gehele diersoort van de aardbodem verdwijnt. Dieren die worden bejaard door zogenaamde trofeejagers, vanwege hun horens, slurven or geweien, hebben de beste genen, zo verklaren Britse wetenschappers. Wanneer je deze verwijdert, kan de diersoort de afgrond in worden geduwd.
Dr. Rob Knell van Queen Mary, University of London, die het onderzoek leidde, verklaart dat de aanname dat zogenaamde ‘selectieve oogst’ niet bedreigend is voor diersoorten, geen rekening houdt met de recente wetenschappelijke gegevens.
“Omdat deze hoogwaardige mannetjes met grote secundaire geslachtskenmerken de neiging hebben om een groot deel van de nakomelingen te verwekken, kunnen hun ‘goede genen’ zich snel verspreiden, dus populaties van sterk seksueel geselecteerde dieren kunnen zich snel aanpassen aan nieuwe omgevingen. Het verwijderen van deze mannetjes keert dit effect om en kan ernstige en onbedoelde gevolgen hebben.”
Het bejagen van dieren door mensen is anders dan door natuurlijke vijanden. Trofeejagers bejagen voornamelijk de grotere dieren. Vaak krijgen zij prijzen voor het doden van de dieren met bijvoorbeeld de grootste geweien. En stropers doden ook de olifanten met de grootste slagtanden.
Door gebruik te maken van een computersimulatie, waren de wetenschappers in staat om de impact te voorspellen van het selectief richten op mannen op basis van hun secundaire seksuele kenmerken. Dr. Knell:
“Als de populatie zich moet aanpassen aan een nieuwe omgeving, en je verwijderd slechts een klein deel van deze kwalitatief hoogwaardige mannetjes, kan dat ervoor zorgen dat een diersoort uitsterft. Je verwijdert de genen, die er anders voor zouden hebben gezorgd dat de diersoort zich aanpast.”
Het wetenschappelijke onderzoek is gepubliceerd in Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.
Bron: BBC ©AnimalsToday Monique van Dijk Armor