Modemerk Louis Vuitton heeft voor haar nieuwe tassencollectie gekozen voor ouderwets dierenleed. De ‘Crocodile-collectie’ is namelijk gemaakt van de huid van krokodillen. Het zou de handtassen aantrekkelijker moeten maken. De prijzen voor dit stukje dierenleed liggen tussen de 7.000 en 21.000 euro.
Naast Louis Vuitton zetten ook modemerken Gucci en Prada in op het zogenaamde exotisme van de elite. Tassen gemaakt van de huid van krokodillen en andere exotische dieren vormen inmiddels maar liefst 10% van de omzet van deze merken.
Jaarlijks worden legaal meer dan een miljoen huiden verhandeld. Dertig landen exporteren krokodillenhuiden.
De krokodillenfokkerijen zijn al jaren onderwerp van discussie zo ook in Zuid-Afrika. Daar woedt het debat hevig en de nationale dierenbeschermingsorganisatie NSPCA zit er bovenop. De discussie gaat voornamelijk over het ‘single-pen’ concept waarin de dieren worden afgewerkt. Om schade aan de buik te voorkomen worden de dieren in de laatste maanden voor de slacht gehouden in een kleine kooi waar ze zo weinig mogelijk in kunnen bewegen en waar ze gescheiden worden gehouden van de andere dieren om gevechten te voorkomen.
“De kooien zijn minder dan een meter breed en korter dan twee meter met een diepte van 250 tot 300 milimeter water. Sommige krokodillen zijn meer dan twee meter lang en hun staarten moeten omgebogen worden om in de kooi te passen, of ze moeten hun kop permanent in een hoek houden. Ze kunnen niet recht liggen of rusten. Er is geen doek of dak of verwarming wat noodzakelijk is, afhankelijk van het seizoen.” [Bron: De tanden in de krokodillenbusiness]
Een andere discussie gaat over het slachten van de dieren. Soms gebeurt dat door elektrocutie of met een schot door de hersenen, maar op ranches in de Verenigde Staten en Australië gebruiken ze vaak andere methoden.
“Krokodillen en alligators worden gebruikelijk geslacht middels knuppelen of door een beitel door de ruggengraat te drijven. Veel dieren zijn nog steeds in leven op het moment dat ze gevild worden. Er is meestal geen supervisie aanwezig en werknemers zijn vaak niet goed getraind voor dit werk. […] Een schot door het hoofd wordt vaak niet gebruikt, om schade aan de kostbare delen van het dier te voorkomen.” [Bron: De tanden in de krokodillenbusiness]
Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
7 Comments
Comments are closed.
Veel rijke vrouwen hebben zich blijkbaar lekker ingetrouwd of rijke ouders en die zijn alleen bezig om elkaar de ogen uit te steken met al hun spullen en die geven niets om hoe hun materiaal gemaakt is, als ze het maar hebben, want dat hebben andere rijken ook, je moet wel meedoen.
ik kan dit allemaal niet begrijpen, hoe kan je nu met een handtas rondlopen van een dier dat zoveel heeft moeten afzien, hebben vele mensen dan echt helemaal geen geweten, zelf kan ik alleen maar hopen dat het ooit beter wordt voor deze en alle andere dieren.
Afschuwelijk, wat een bloed kleeft er aan hun handen
Eigenlijk niet te geloven…..waarom moet dit!!!!
Kunnen deze mensen niet gewone tassen kopen ?Het z’n altijd de rijke mensen, deze mensen moeten maar eens kijken hoe wreed het is.( voor alle dieren) de groote boosdoeners zijn de mode ontwerpers.
geen tassen van krokodillen leer,laat de natuur met rust,en die rijke stinkers gaan maar shoppen met een plastic tasje laat de natuur met rust ,donderop
dit kan toch niet en dat alleen voor een paar tassen, jullie moeten je diep schamen om zo
respectloos met dieren om te gaan