Onlangs ging het trieste verhaal van het uitgemergelde olifantje Jumbo, door dierenactivisten omgedoopt tot de real-life Dumbo, de wereld over. Phuket Zoo, die het 3-jarig olifantje eindeloos liet optreden voor publiek, riep daarmee een stormvloed aan kritiek over zich af. Er werd door de dierenorganisatie Moving Animals een petitie gestart om Dumbo vrij te krijgen, maar het mocht niet meer baten. Dumbo stierf kort nadat hij vast kwam te zitten in de modder en daarbij zijn achterste poten brak als gevolg van ernstige ondervoeding, uitputting en een infectie.
Amy en Paul, die in 2018 Moving Animals oprichtten om middels foto en film aandacht vragen voor dieren die lijden in de voedsel- en entertainmentindustrie, ontmoetten Dumbo toen zij in Phuket Zoo waren om de erbarmelijke omstandigheden waaronder de dieren daar leven en optreden voor toeristen vast te leggen. Dumbo was erg mager, oogde ongezond en werd gedwongen om meerdere keren per dag te dansen op muziek, muziekinstrumenten te bespelen en andere trucs uit te voeren om toeristen te vermaken:
“We keken toe hoe toeristen lachten en selfies maakten, terwijl dit uitgehongerde olifantje daar stond met zijn ogen gesloten en op zijn eigen slurf zoog.”
Moving Animals lanceerde daarop een petitie om Dumbo vrij te krijgen, zodat hij naar een opvang kon waar hij rust en vrede zou mogen ervaren. De petitie ging de wereld rond en werd door meer dan 200,000 mensen ondertekend.
https://www.youtube.com/watch?v=RO5444TQiu0
Ernstige verwaarlozing leidde tot zijn dood
Het kleine olifantje heeft helaas echter niet meer mogen ervaren hoe het is om vrij te zijn. Een paar weken na de start van de petitie bracht Moving Animals het bericht naar buiten dat Dumbo gestorven was. Door de slechte zorg in Phuket Zoo leed hij aan een infectie die ertoe leidde dat hij diarree had en geen voedingsstoffen meer kon opnemen. Hij raakte daardoor nog meer verzwakt en zijn botten werden erg broos.
Toen hij vast kwam te zitten in de modder en trachtte zichzelf daaruit te bevrijden brak hij beide achterpoten. Verzorgers van de dierentuin kwamen hier pas drie dagen later achter en hebben hem toen naar een medisch centrum voor olifanten gebracht. Het lichaam van de kleine olifant was toen al zo erg verzwakt door ondervoeding en de infectie dat hij een paar dagen later stierf.
Laat Dumbo’s dood ogen openen
Voor Dumbo kwam de hulp te laat, maar helaas zijn er wereldwijd talloze olifanten en andere dieren die ernstig lijden voor onder andere het vermaak van toeristen. Moving Animals hoopt dat zijn dood licht zal schijnen op de gruwelijke omstandigheden waaronder nog vele andere dieren leven en een einde zal maken aan deze vreselijke industrie:
“Wij hopen dat Dumbo nu de rust en vrede heeft gevonden die hem zo wreed werden ontnomen in dit leven en dat zijn tragische verhaal zal helpen een einde aan het leed te maken van anderen die hetzelfde lot ondergaan.”
Petitie
Phuket Zoo moet dicht. Teken daarom de petitie die opgesteld werd na de dood van Dumbo.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Rianne Kingma
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Drie dagen later er achter komen dat hij beide achterpoten heeft gebroken?
Dan is er toch iets mis met de verzorging!
Chut down this zoo and his crualties