De Indiase regering is van plan om wreedheid tegen dieren in circussen voorgoed uit te bannen. Er liggen plannen klaar voor een wet die ‘het gebruik van dieren voor alle voorstellingen of tentoonstellingen in circussen of mobiele entertainmentgelegenheden verbiedt’.
Volgens de huidige wet mogen grote katachtigen zoals tijgers en leeuwen al niet meer optreden in Indiase circussen, maar met dit voorstel krijgen ook andere circusdieren zoals paarden, nijlpaarden, olifanten en zelfs honden hun vrijheid terug.
Inspraak en invoering
De Times of India meldt dat het verbod onderdeel is van het onlangs gepubliceerde wetsvoorstel Performing Animals (Registration) Amendment Rules 2018. Deze wet heeft betrekking op alle dieren die momenteel in circussen of voorstellingen worden gebruikt. Het ministerie van milieu heeft een periode van 30 dagen ingesteld waarin belanghebbende partijen hun zegje kunnen doen. Daarna gaat het verbod definitief in.
Mishandeling ten einde
Verschillende dierenbeschermingsorganisaties strijden al lange tijd voor een dergelijke maatregel en dit wetsvoorstel is een geweldige stap in de goede richting. Circusdieren worden opgesloten in veel te kleine hokken, lijden pijn door de acts die ze moeten uitvoeren en worden afgebeuld om de trucjes aan te leren. Met dit verbod komt er eindelijk een einde aan deze dierenmishandeling.
Duidelijke definitie
Dankzij het wetsvoorstel is er ook geen discussie meer mogelijk in India over de brede definitie van ‘circus’. Een nieuw toegevoegde clausule beschrijft het als volgt: ‘Een groot publiek vermaak, meestal gepresenteerd in een of meer grote tenten, op een buitenplaats of in een overdekte arena, met voorstellingen die draaien om pracht en praal, bijzondere vaardigheden, dierenoptredens, etc.’
Bron: The Economic Times @Animals Today.nl Anne Douqué
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?