Volgens de Spaanse media is Toro de la Peña zonder grote bijzonderheden verlopen. Zoals gepland vond er in Tordesillas een bloedloze stierenren plaats en werd stier Pelado niet gedood met lansen. Maar na afloop is hij wel door een slager met een kogel om het leven gebracht in een veld vlakbij Tordesillas.
De ruiters hadden geen lansen bij zich, maar stokken om de stier te ‘leiden’. Ook werd de stier niet gedood tijdens het evenement zelf. Tot dit jaar werd er gewoonlijk een stier op middeleeuwse wijze met lansen gedood tijdens de lokale festiviteiten van Tordesillas, genaamd Toro de la Vega.
Maatschappelijke discussie
Afgelopen zaterdag protesteerden in Madrid 150.000 mensen tegen Toro de la Peña, het stierenvechten en alle stierenfeesten in Spanje. Stierenleed in Spanje staat al jarenlang centraal in een maatschappelijke discussie.
Verder meldden de Spaanse media dat activisten aangevallen zijn en ze kregen een zak toegegooid met levende witte muizen. De pers werd dit jaar ook weer aangevallen, en men probeerde hun camera’s en smartphones kapot te maken. Op de foto hieronder is de zak met muizen te zien:
Een video met de muizen:
Stier alsnog dood
In mei besloot de regering van de deelstaat Castillië en León dat er een einde moest komen aan het publiekelijk doden van de stier dankzij de nationale en internationale druk. De wet van de deelstaat Castilië en León dicteert echter dat alle stieren die gebruikt worden in evenementen binnen de 24 uur er na gedood moeten worden. Pelado werd om het leven gebracht door een slager, kort na het evenement. Hij is doodgeschoten, zo meldt de Spaanse krant 20 minutos:
Toro de la Vega was een van de Spaanse tradities die door de Europese Unie met naar verluidt 130 miljoen euro wordt ondersteund. Ook Toro de la Peña valt onder deze subsidieregeling, net als het stierenvechten.
Jarenlange campagne
Sinds 2007 heeft CAS International samen met Spaanse dierenpartij PACMA en later ook HSI samengewerkt in een campagne om een einde te maken aan dit Toro de la Vega. Deze campagne, ‘Rompe una lanza’ (breek een lans), maakte het bestaan ervan bekend in Spanje en zorgde ervoor dat het sociale verzet ertegen groeide. Vanuit Nederland is er jaarlijks deelgenomen aan het protest om te laten zien dat ook vele Europeanen dit dierenleed niet langer accepteren.
Documentaire Toro de la Vega
In september 2015 reisde PiepVandaag.nl met CAS International naar Tordesillas om undercoverbeelden te maken van het evenement in september 2015. PiepVandaag maakte een documentaire over Toro de la Vega, die je hieronder kunt bekijken.
Adopteer een stier
CAS International vindt het onacceptabel dat stier Pelado alsnog gedood moest worden binnen 24 uur na het evenement. Ze hebben aanvankelijk nog geprobeerd om Pelado te redden en contact opgenomen met opvanglocaties waarmee goede banden zijn. Helaas is dit niet gelukt, en wel om het volgende: de stier zou zo getraumatiseerd zijn na het evenement dat het niet mogelijk is om hem op te vangen gezien de huidige mogelijkheden binnen de opvang. Het zou medewerkers en de andere dieren in gevaar brengen.
CAS International vindt het heel erg jammer dat Pelado niet gered kon worden. Wel bestaat er de mogelijkheid om via CAS International een stier of een koe uit de stierenvechtsector te adopteren. Lees er hier meer over.
Persbericht CAS International
Update: Omdat de Spaanse wet dicteert dat de stier moet worden gedood, hebben de Spaanse media Pelado massaal dood verklaard. Gelukkig blijkt nu dat de stier niet werd gedood, maar slechts verdoofd. De gemeente Tordesillas heeft voorlopig geen uitspraak gedaan over het lot van Pelado maar mogelijks gaat hij alsnog naar de slager of wordt hij in overtreding met de wet deze week in Tordesillas gebruikt bij een andere stierenren of hopelijk wordt zijn leven gespaard.
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
RIP Pelado