2018 was weer een bewogen jaar voor de dieren, de natuur en het milieu. We hadden heel veel nieuws, soms nieuws waar we echt niet blij van werden, maar ook zaten er veel berichten tussen die ons hoop gaven. Nu 2018 bijna voorbij is, blikken we terug op het mooiste nieuws volgens onze eindredacteuren. Vandaag is Angelique Lagarde aan het woord. Zij is eindredacteur en werkzaam bij AnimalsToday.nl sinds 2012.
Gelukkig publiceren we regelmatig bijzondere en aangrijpende berichten op Animals Today, waaruit het moeilijk is een keuze te maken. Dit is een greep uit de onderwerpen die mij extra aanspreken.
1. Mensen die zich inzetten voor dieren
Soms word ik er moedeloos van. De vele berichten over dierenleed en de mensen die, vanwege onverschilligheid of gewoon vanuit slechtheid, dieren verwaarlozen, mishandelen of doden.
Maar wat is het fijn om te weten dat er ook mensen zijn, die juist alles op alles zetten om dieren te helpen! De Hunt Saboteurs van Animal Rights bijvoorbeeld, die op verschillende plekken in het land de jacht op onder meer ganzen en hazen verstoren. Met hun toeters en camera’s zijn ze de luis in de pels van jagers, die hun wrede hobby liever ongestoord uitvoeren.
Veel bewondering heb ik voor mensen die dagelijks bezig zijn met het verzorgen van mishandelde dieren. Bij Menorca Donkey Rescue bijvoorbeeld, worden verwaarloosde en mishandelde ezels opgevangen. Veel ezels verkeren in slechte conditie als ze binnen komen en hebben langdurig medische zorg nodig. Ik heb daar gezien dat de dieren ondanks hun nare verleden kunnen genieten van hun nieuwe omgeving en de aandacht van verzorgers en bezoekers.
Ook heel bijzonder: onze redacteur Rowena Facee Schaeffer, tevens vrijwilliger bij Stichting AAP, gebruikt al haar vrije tijd voor het verzorgen van (mens)apen. Begin dit jaar was ze bij Limbe Wildlife Centre in Kameroen en onlangs werkte ze bij Tacugama Chimpanzee Sanctuary in Sierra Leone.
2. Metamorfoses
Elke dag sluiten we af met een Goed Nieuws van de Dag #GNvdD, en soms zitten daar prachtige metamorfoses bij. Zwerfdieren hebben een zeer zwaar leven en zijn vaak ziek. Tot iemand zich hun lot aantrekt, zoals het geval was bij Duitse herder King in Californië. Hij zag er vreselijk uit en werd door mensen die hem langs de weg zagen lopen de ‘weerwolf’ genoemd. Hij zat onder de schurft en was ernstig ziek. Niemand hielp hem, voorbijgangers zagen alleen de rechtopstaande vacht en beschouwden hem als een monster. Tot Megan Bowe over hem hoorde en hem ophaalde. Het arme dier bleek meerdere gebroken botten te hebben en moet vreselijke pijn hebben geleden. Het duurde maanden, maar uiteindelijk herstelde King en werd hij een vrolijke, mooie hond en heeft hij inmiddels een eigen thuis. Ook vanavond om 20.00 u hebben we zo’n mooie metamorfose, dus hou de website in de gaten!
#GNvdD: Eenzame en gewonde ‘weerwolf’ kan eindelijk genieten
Maar ook wilde dieren die onder vreselijke omstandigheden in gevangenschap leefden, kunnen met goede zorg, gezonde voeding en ruimte enorm opknappen. Een mooi voorbeeld daarvan is het verhaal van de bruine beren Henk en Eso, die gered zijn uit een kleine kooi naast een wegrestaurant in Albanië. Beide beren waren ondervoed en extreem dun; ze wogen zo’n 70 kilo, terwijl ze het dubbele hadden moeten wegen. Het is ongelofelijk dat wilde dieren nog steeds uit het wild worden gevangen en onder erbarmelijke omstandigheden gehuisvest. En minstens zo onbegrijpelijk is dat er nog steeds toeristen zijn die hier geen kwaad in zien en plezier beleven aan het leed van deze dieren. Henk en Eso werden gered en zijn, na een herstelperiode van een jaar in Natuurhulpcentrum in Opglabbeek, België, overgebracht naar de Schotse dierentuin Five Sisters Zoo.
3. Geen vervoer van kuikens meer voor de jacht
Op de valreep van dit jaar werd het nieuws gepubliceerd dat ferrymaatschappijen P&O Ferries, DFDS Seaways en Brittany Ferries geen kuikens hoeven te vervoeren. Na het zien van undercoverbeelden van The League Against Cruel Sports, besloten de maatschappijen geen zendingen met kuikens meer te accepteren, en een Franse rechtbank heeft ze hierin gelijk gegeven. Veel fazanten en patrijzen die op Britse landerijen worden afgeschoten, voor de ‘sport’, worden gefokt in Frankrijk. Nu Franse fokkers hun vogels niet via deze veerdiensten kunnen vervoeren, is dit een flinke spaak in het wiel van zowel de fokkers als de Britse jachtopzieners. Als meer gerenommeerde bedrijven dergelijke ethische keuzes maken, wordt het plezierjagers en handelaren hopelijk steeds moeilijker gemaakt.
#GNvdD: Ferrymaatschappijen mogen vogels voor jacht weigeren
Op deze laatste dag van 2018 wens ik iedereen een goede jaarwisseling, hopelijk zonder vuurwerkoverlast. Een diervriendelijk 2019 gewenst!
@Animals Today Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?