Het was een bewogen jaar voor dieren, natuur en milieu. We hadden heel veel nieuws, soms nieuws waar we echt niet blij van werden, maar ook zaten er veel berichten tussen die ons hoop gaven, zoals de bontkraag die eindelijk uit de mode raakt. Nu 2018 voorbij is blikken we terug op het mooiste nieuws volgens onze eindredactie. Vandaag is Bart van Riel aan het woord, vanaf 2014 eindredacteur en sinds dit jaar ook als video-editor actief voor Animals Today.
Het is eigenlijk onmogelijk om een rangschikking te maken binnen de drie hoogtepunten. Klein nieuws kan je hele dag goedmaken, dus wanneer ik hoor dat een Turkse politieman een door het ijs gezakte pup redt voelt dat net zo goed als het nieuws dat steeds meer landen eenmalig plastic verbieden, of dat India wilde dieren in circussen gaat verbieden. Daarom hieronder drie hoogtepunten zonder nummertje.
Bont is uit de mode!
Iedere winter hou ik het straatbeeld nauwlettend in de gaten: hoeveel bontkragen zie je buiten en welke winkels verkopen nog kleding met bont, of andere onnodige producten met de vacht van een dier? Aan bont kleeft onnoemelijk veel dierenleed en het mag toch verwacht worden dat campagnes van organisaties als Bont voor Dieren hun uitwerking niet missen. Maar helaas laat een breedgedragen consensus dat bont echt niet meer kan lang op zich wachten. Hoewel…
London Fashion Week voor het eerst bontvrij, bont is uit de mode!
Dat een bontvrij straatbeeld toch geen vergeefse hoop is bleek in september uit het geweldige nieuws dat de London Fashion Week in 2018 voor het eerst geheel bontvrij was. Geen van de ontwerpers had bont in de collectie verwerkt en daarmee leek de toon voor het nieuwe seizoen gezet: bont is uit de mode! Ook grote namen in de modewereld doen bont in de ban, waarmee de trend definitief is gezet.
Dat bevestigde een bezoek deze week aan een druk stadscentrum, waar opvallend minder bontkragen rondliepen en een groot deel bestond uit nepbont, of ‘faux fur’. Het is natuurlijk geen wetenschappelijk onderzoek, maar na jaren lijkt het eindelijk bij de modewereld doorgedrongen te zijn – en hopelijk ook bij de consument – dat bont toebehoort aan dieren, niet aan ons. Bont uit.
Hoorn, botten en ivoor
China liet dierenvrienden wereldwijd in zak en as zitten dit jaar, toen besloten werd om de binnenlandse verkoop van tijgerbotten en neushoornhoorn weer toe te staan. De botten van tijgers en leeuwen worden gebruikt in een wijn die volgens de traditionele geneeskunde een heilzame werking zou hebben.
Dit besluit paste niet in de lijn van China in de strijd tegen het stropen van olifanten in Afrika en Azië, wat onder meer leidde tot het afbouwen van de ivoorindustrie. De opheffing van het binnenlandse handelsverbod voor neushoornhoorn en tijgerbotten zou de bouw van tijgerboerderijen in China en omringende landen verder stimuleren, leeuwenknuffelfarms en canned hunting van leeuwen in Afrika in stand houden en de vraag naar hoorn aanwakkeren. De prijs gaat dan snel omhoog wat stroperij aantrekkelijk maakt.
Het is moeilijk in te schatten wat de drijfveren waren van China, maar toen het nieuws bekend werd dat het binnenlandse handelsverbod gewoon standhoudt en China zelfs meer werk wil maken van de bestrijding van wildlife crime kon mijn dag niet meer stuk. En nadat Nederland een dikke week geleden een heus ivoorverbod aankondigde kan het jaar niet meer stuk.
De helden, de redders
Bij Animals Today staan dieren altijd centraal in de berichtgeving. Onze journalistieke opdracht wordt niet gestuurd door menselijke maatstaven van succes, maar door impact op dieren, natuur en milieu.
Mensen die dieren redden, verzorgen of anderszins voor hun rechten vechten verdienen het om genoemd te worden in ons jaaroverzicht. Dus op deze plek zouden alle ‘gered‘ verhalen van het afgelopen jaar moeten staan, zoals het vangen en schoonmaken van de met olie besmeurde zwanen in de haven van Rotterdam, waar een olietanker lek sloeg. Onze hoofdredacteur Karen Soeters ging een dag mee met Trizin van Akka’s Ganzenparadijs, die samen met een grote groep vrijwilligers de honderden zwanen stuk voor stuk ving en schoonmaakte:
Iedereen die iets voor dieren betekende in 2018 verdient een duim omhoog. Het was inderdaad een bewogen jaar met heel veel nieuws waar we erg verdrietig van werden, maar er was gelukkig ook hoop. En zoals gezegd: het kleine goede nieuws is evenveel waard als het grote.
Mensen en dieren een liefdevol 2019 toegewenst, met hopelijk veel positief dierennieuws #GNvdD.
©AnimalsToday.nl Bart van Riel