2018 was weer een bewogen jaar voor de dieren, de natuur en het milieu. We hadden heel veel nieuws, soms nieuws waar we echt niet blij van werden, maar ook zaten er veel berichten tussen die ons hoop gaven. Nu 2018 bijna voorbij is, blikken we terug op het mooiste nieuws volgens onze eindredacteuren. Vandaag is Estefanía Pampín Zuidmeer aan het woord. Zij is eindredacteur bij AnimalsToday.nl sinds 2016 en redacteur Spanje en Latijns-Amerika sinds 2015.
- Amazonewoud Colombia krijgt rechten
Het Amazonewoud is een uniek, kwetsbaar en ingewikkeld ecosysteem dat ernstig bedreigd wordt door onder meer vervuiling, ontbossing, mijnbouw en klimaatverandering. Het is ook een heel belangrijk gebied voor onze planeet: de groene longen die ons voorzien van zuurstof, CO2 opnemen, en ervoor zorgen dat de atmosfeer afkoelt. Het beslaat 6% van de aardoppervlakte en 40% van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. De totale oppervlakte is 7,8 miljoen km2, en haar rivieren leveren 20% van het drinkwater van de planeet. In het Amazonewoud komen meer dan 30.000 plantensoorten voor, inclusief 5.000 tot 10.000 soorten bomen. Het Amazonewoud is één van de rijkste gebieden ter wereld wat betreft biodiversiteit. Alleen al in de laatste twee jaar werden hier 400 nieuwe planten- en dierensoorten ontdekt.
Dit jaar bezocht ik het Amazonegebied in Colombia, Peru en Brazilië en kon met eigen ogen zien hoe reëel die dreiging is. Ook bewoners in het Amazonegebied merken een verandering in het klimaat. Zo stond dit jaar stond de Amazonerivier veel lager dan normaal. Verder worden dieren zoals luiaards, apen, jaguars, etc bedreigd door de illegale jacht én de handel in wilde diersoorten.
Colombia nam dit jaar wel een hele bijzondere stap in het beschermen van het Amazonewoud: Het hooggerechtshof van Colombia besloot dat het Amazonewoud een entiteit is die rechten heeft. Met deze historische uitspraak wil het hof de regering dwingen het Amazonegebied beter te beschermen. In totaal beslaat het Amazonewoud 67% van het bosoppervlakte van Colombia, een belangrijk gebied om te beschermen.
Het hooggerechtshof verklaarde in haar vonnis:
“Zonder een gezond milieu kunnen rechthebbenden en levende wezens niet overleven en kunnen we de rechten van onze kinderen en toekomstige generaties niet beschermen.”
Het is van cruciaal belang dat de overheden van alle Amazonelanden in actie komen om de groene longen van onze aarde te beschermen. Hopelijk zullen deze landen snel het voorbeeld van Colombia volgen.
- Verenigde Naties vragen aan Spanje kinderen weg te houden van het geweld van het stierenvechten
Zelf ben ik in Spanje geboren en opgegroeid. Toen ik klein was zat ik ooit naar tekenfilms te kijken op de Spaanse televisie. Opeens werden de tekenfilms gestopt, want er begon een belangrijk stierengevecht in Madrid. Mijn moeder had me altijd geprobeerd te beschermen tegen het stierenvechten, waardoor ik op die leeftijd niets wist van het bestaan hiervan. Omdat ik toen al enorm van dieren hield bleef ik kijken toen ik stieren op de televisie verschenen. Wat ik daarna zag was ware horror. Nadat twee stieren waren gedood rende ik huilend naar mijn moeder die in de keuken bezig was en vroeg haar in tranen waarom de stier werd doodgemaakt. Het was een trauma en het moment waarop ik mijn onschuld kwijtraakte. Ik moet een jaar of zes á zeven zijn geweest.
Dit jaar vroegen de Verenigde Naties aan Spanje om kinderen weg te houden van het geweld van het stierenvechten. Dit betekent een erkenning dat kinderen hiertegen beschermd moeten worden. De meeste Spanjaarden zijn tegen het stierenvechten, en maar 6,9 % gaat daadwerkelijk naar het stierenvechten. Jammer genoeg verbiedt de Spaanse regering het stierenvechten niet. Maar de uitspraak van de Verenigde Naties is bindend: Spanje moet zich aan de regels houden, anders zal het over enkele jaren sancties opgelegd krijgen. Het geeft me hoop voor de toekomst. Als kinderen niet meer opgroeien met het stierenvechten zullen ze als volwassenen hier geen interesse in hebben en zal het dus uitsterven.
- Eenmalig plastic op veel plekken in de wereld verboden
Het plasticprobleem baart mij grote zorgen. Mijn hart krimpt ineen iedere keer dat ik beelden zie van schildpadden, walvissen, dolfijnen en andere zeedieren die overleden zijn of gewond zijn geraakt door plastic. In Villajoyosa, de Spaanse stad aan de mediterraanse zee waar ik ben opgegroeid, halen vissers enorme hoeveelheid plastic uit de zee. Zij halen tegenwoordig meer plastic uit de zee dan vissen. Niet gek dat er plastic wordt gevonden in tafelzout en zelfs in menselijke uitwerpselen. De voedselketen raakt steeds meer belast door microplastic. Het is beangstigend hoe vervuild de wereld is geraakt door een onverantwoordelijke en gemakzuchtige wereldwijde afvalverwerking.
Gelukkig reageren veel landen op dit ernstig probleem, al gaat het mij niet hard genoeg. Maar het maakt mij wel blij om te zien hoeveel landen in 2018 besloten hebben een einde te maken aan eenmalig plastic: de Europese Unie heeft een verbod aangekondigd. Onder meer Oostenrijk, Engeland, Jamaica, Chili, Belize en Panama kondigden dit jaar aan dat ze het wegwerpplastic binnenkort gaan verbieden. De Mexicaanse staten Jalisco, Baja California Sur, Aguascalientes en het eiland Holbox, en Seattle gaan het ook verbieden. Peru, Denemarken, Colombia en Californië gaven aan te werken aan een nieuwe wet om eenmalig plastic te verbieden. Hopelijk zullen in 2019 veel meer landen dit voorbeeld volgen en zullen de oceanen snel volledig plasticvrij zijn!
©Animalstoday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Karen Soeters en je Team , ga zo door in 2019 om alle misstanden met dieren aan de kaak te stellen ,, Heel veel sukses
Marina en 700 ezels