Vraag een gemiddelde Europeaan aan welk werelddeel hij denkt bij het woord ‘natuur’ en hij zal Afrika of Noord-Amerika in zijn antwoord betrekken. Een groot aantal denkt echter niet aan ons eigen werelddeel Europa. Toch is dat heel vreemd. Volgens een rapport van Frans Schepers, directeur van Rewilding Europe zijn soorten als bruine beer, wolf en lynx sinds de jaren ’60 flink in aantal toegenomen.
Natuurbescherming
Natuurlijk is de wildstand van Europa niet meer zoals in de 16e eeuw.Vele dieren werden door de mens bejaagd, hun leefgebied werd vernield en vervuiling trad op. Toch, dankzij hedendaagse bescherming van natuurgebieden en het wegtrekken van de bevolking vanuit de dorpen naar de steden konden zeldzaam geworden diersoorten terrein herwinnen.
Toename
Onderzoekers van de Zoological Society of London, Birdlife en The European Bird Census Council hebben 18 soorten zoogdieren en 19 vogelsoorten in Europa onderzocht. Op de Iberische lynx na zijn alle soorten de laatste 50 jaar in aantal toegenomen. De grootste toename wordt gezien bij de wisent en de bever. Zij namen toe met meer dan 3.000%. Grote roofdieren als de bruine beer zijn in aantal verdubbeld en ook het aantal wolven is met 30% toegenomen. De verspreiding van zoogdieren vond het meest plaats in het westen en zuiden van ons werelddeel waar veel natuur is bijgekomen.
Oogje in het zeil
Toch maken Frans Schepers en zijn team zich zorgen. Veehouders zijn bang voor hun veestapel. Als een wolf zich vergrijpt aan een schaap moet de veehouder een schadevergoeding krijgen. Hier tegenover staat het ecotoerisme. Grote roofdieren trekken massa’s toeristen en brengen dus geld in het laadje. Ook elders in de wereld zien wij dit fenomeen.
“Toch moeten wij een oogje in het zeil houden”, aldus Prof. Jonathan Baillie , directeur van de ‘Zoological Society of London’, “dieren kunnen zomaar weer verdwijnen door bij voorbeeld druk vanuit de landbouw”.
Bron ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Het is helemaal niet raar dat mensen niet aan Europa denken.
Rij maar eens van Noord-Nederland naar bv. Oostenrijk of Zwitserland, dat is ongeveer 1000 tot 1400 km., dan zie je totaal geen natuur, wat open veldjes, wat bomen, maar je ziet het meest huizen, maar vooral industrie en nog eens industrie, natuur nergens te zien.
Ga je van Nieuweschans gelijk naar het zuiden door Duitsland over de snelweg, dan zie je een enorme toename van varkensfabrieken, wel veel met zonnepanelen, maar het zijn toch concentratiekampen voor varkens, echt walgelijk om te zien hoe dat zich uitbreid.
Ik stel een radicale oplossing voor.
Het huidige beleid, over de hele planeet, is om voor “wilde” dieren een eigen leefomgeving af te grenzen, een park in vrijwel alle gevallen, waar de “wilde” dieren dan zogenaamd in hun eigen biotoop verblijven en de populatie kan, ahum, herstellen/floreren.
Al deze beschermde gebieden worden bedreigd door uitbreiding van de menselijke biotoop die vroeg of laat plaats vind, zie de ontwikkelingen in NL en elders.
We draaien het om.
Steden, snelwegen, dorpen worden door hekwerken omgeven op zo’n manier dat de mens in het park komt te wonen, omgeven door “wilde” natuur.
Zoiets als een ecoduct, een nog steeds zeldzaam instrument dat “wilde” dieren de mogelijkheid bied van het ene gebied naar het andere te gaan, zal dan door de mens gebruikt gaan worden om van het ene naar het andere gebied te gaan.
Buiten het mensenpark is dan de wereld en daarbinnen de “beschaving”.
Naar mijn bescheiden mening is dit de onvermijdelijke uitkomst indien het overleven van de planeet inclusief onze eigen soort gewenst zou zijn.
Ik droom verder…