Sinds jaren wordt het gevoel van verwondering dat grote Egyptische trekpleisters zoals de piramide van Giza of the Vallei der Koningen oproepen, bedorven door hartverscheurende scènes van dieren die er in barre omstandigheden te werk worden gesteld. Het schaamteloze misbruik doet stemmen opgaan voor het boycotten van dit soort ritjes voor toeristen.
Noémi Haszon was één van de vele toeristen voor wie een bezoek aan de legendarische piramides van Giza een hoogtepunt van haar reis moest worden. Dat pakte echter anders uit, want een confrontatie met de uitgemergelde, hijgende paarden die werden gedwongen om volgeladen rijtuigen met toeristen een heuvel op te trekken, maakte dat ze enkele minuten na aankomst alweer terug in de tourbus zat.
Geen plaats voor dierenmisbruik binnen modern toerisme
De Hongaarse was niet de enige die geschokt terugkeerde na het zien van de omstandigheden van deze dieren, die zwaar werk moeten verrichten terwijl er in de zomerhitte geen drinkwater te bekennen is. Egyptische dierenrechtenorganisaties krijgen regelmatig verontwaardigde berichten binnen via Facebook of e-mail, waarin wordt gerept over zieke kamelen, paarden die instorten en uitgemergelde muilezels. Dierenwelzijnsorganisatie PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) roept toeristen nu op om activiteiten met dieren bij de belangrijke toeristische attracties in Egypte te boycotten.
Na een beroep te hebben gedaan op het Egyptische Ministerie van Toerisme, maar geen gehoor te hebben gekregen, heeft PETA beeldmateriaal openbaar gemaakt van mishandelde paarden en kamelen. De organisatie hoopt zo internationale steun te krijgen voor haar campagne. “Dergelijke mishandelingen hebben geen plaats in modern toerisme,” aldus Ashley Fruno, PETA’s directeur voor dierenhulp-programma’s.
https://twitter.com/BbcDesk/status/1117143487588204544
Veranderingen in belang van mens en dier
Maar wat ethisch toerisme precies betekent in een verarmd land als Egypte is materiaal voor discussie, zelfs onder dierenrechtenorganisaties. De ritjes met dieren zorgen namelijk voor de inkomsten van duizenden Egyptische families, die zonder niet meer in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Sommige organisaties benadrukken daarom dat het beter is om de mishandeling aan te pakken in plaats van de ritjes in zijn geheel te boycotten. Bovendien zou het niet eerlijk zijn om ondernemers die wel verantwoord met hun dieren omgaan, te straffen voor de fouten van anderen.
Brooke Hospital for Animals in Caïro is een van de organisaties die pleiten voor een voorzichtiger beleid. Ze waarschuwen toeristen vooral om waakzaam te zijn, scherp te letten op tekenen van ondervoeding en niet op pad te gaan met wagenmenners die hun dieren met een zweep slaan. Dr. Mohammed Hammad, arts bij het dierenziekenhuis, wijst naar een ziek paard en legt uit dat Brooke probeert eigenaren tot ander gedrag te bewegen door in te spelen op de financiële voordelen daarvan:
“Ik heb de eigenaar uitgelegd dat als zijn paard snel beter wordt, het weer kan werken. Terwijl, als we niks zouden doen, het dier zal sterven en niks meer opbrengt.”
Betere faciliteiten en alternatieven voor gebruik dieren
Natuurlijk zijn er ook alternatieven die het helemaal niet meer nodig maken om dieren in de Egyptische toeristenindustrie te gebruiken. PETA stelt voor dat bezoekers aan de grote historische trekpleisters zich op andere manieren naar de piramides gaan verplaatsen. Bekende voorbeelden van alternatieven zijn de Segways die gehuurd kunnen worden bij het Colosseum in Rome en de elektrische fietsen die een alternatief bieden voor een ritje met een olifant bij de tempels van Angkor Wat in Cambodja.
Of Egypte daar al klaar voor is, is nog de vraag, maar aan sommige hervormingen wordt al wel gewerkt. De regering bouwt momenteel een nieuw bezoekerscentrum bij de piramides, dat deze zomer open moet gaan. Er wordt gezegd dat daar ook een aparte faciliteit bij komt voor paarden- en kamelenritjes. Volgens lokale nieuwsverslagen kunnen de dieren hier eten en drinken krijgen en zal een medische behandeling er mogelijk zijn.
It is our duty as tourist to be responsible and respectful of animals during our travels. Don't support animal abuse #DontBuyATickethttps://t.co/Yod6Kh5i2Z
— Fondation Brigitte Bardot 🌍 (@FBB_World) April 16, 2019
De toeristische sector in Egypte kreeg een harde klap na de protesten tijdens de Arabische lente in 2011, maar is de laatste jaren weer bezig met een voorzichtig herstel. Negatieve publiciteit over dierenmishandeling kan de markt schaden. Daarom is het te hopen dat het Egyptische Ministerie van Toerisme nu echt in zal zetten op een structurele verbetering van het dierenwelzijn in deze sector.
Zelf actie ondernemen
Weer terug in Hongarije startte mevrouw Haszon, die de omgeving van de drie piramides in Giza een “hel op aarde” voor lastdieren noemt, een online petitie. Inmiddels bijna 50.000 mensen ondertekenden deze oproep aan de regering van Egypte om zich in te zetten voor een betere behandeling van lastdieren bij toeristische attracties.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Merel Roks