De bouw van een toeristisch resort op Hawaï vormt een dreiging voor dieren en de inheemse bevolking. Stel je even voor: schitterende blauwe wateren, groene palmbladeren en zwart zand onder de voeten. Jawel, het paradijsachtige Punalu’u in Hawaï lokt toeristen met haar idyllische wateren en zwart zand. Dat worden er nog veel meer als het aan Black Sand Beach LLC ligt. Het resortbedrijf heeft plannen om een megaresortgebied genaamd “Panulu’u Village” te bouwen. Honderden lokale mensen protesteren hiertegen. Ook natuurbeschermingsorganisaties zijn er niet blij mee. Naast het schitterende uitzicht, is Punalu’u namelijk ook belangrijk voor een aantal zeldzame dieren.
Black Sand Beach LLC wil ruim 175 hectare aan land ombouwen tot een toeristische hotspot. Deze Punalu’u Village zou 225 onderkomens, een winkelcentrum en een golfbaan bevatten. Een megaproject dus. Echter, is Punalu’u strand van enorm belang voor verschillende zeldzame en bedreigde diersoorten. Zo vind je bij het strand monniksrobben (een soort zeeleeuw). Ook is het gebied belangrijk voor schildpadden. Voor zowel de karetschildpad als de soepschildpad is Punalu´u strand een belangrijke broedplaats. In de lucht vliegen lokale insecten en vogels, zoals lokale bijen en Hawaïaanse adelaars. Ook de zee om het zwarte zand zit vol leven. Zo zien de lokale mensen er vaak dolfijnen en walvissen.
Toeristisch resort
Verschillende natuurbeschermingsorganisaties zich zorgen om de plannen. Black Sand Beach LLC zou zich in hun voorstel namelijk baseren op oude ecologische rapporten die niet meer up-to-date zijn. De Center for Biological Diversity heeft juridische stappen genomen tegen het plan. Deze werd behandeld door de Windward Planning Commission tijdens een publieke vergadering op 7 maart. Echter, zijn zij nog niet tot een besluit gekomen.
De lokale bevolking maakt zich ook zorgen over de komst van het toeristisch resort. Zij kwamen massaal opdagen tijdens de publieke vergadering. Zij zien de uitdagingen waar het ecosysteem al mee te maken heeft. Volgens hen zet dit plan het ecosysteem alleen maar meer onder druk. Zo stroomt het rioolwater uit in de zee, wat volgens het bedrijf geen negatieve invloed zou hebben. Voor de lokale bevolking gaat het trouwens om meer dan alleen de biodiversiteit. Zij vrezen dat een toename van verkeer en meer toeristen hun kwaliteit van leven alleen maar slechter zal maken. Nohea Ka’awa, behorend tot de Ka’u gemeenschap:
“Onze Ka’u gemeenschap uit hun zorgen over het gebrek aan een migratieplan bij een ramp. Noodgevallen zoals branden, overstromingen, tusnami’s, aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zijn niet in overweging genomen.”
Ook houdt het plan voor Punalu’u Village geen rekening met de begraafplaatsen van hun voorouders. De inheemse bevolking maakt zich zorgen de zielen van hun voorouders en voor het verlies van hun cultuur op hun eigen woonplaats. Uiteindelijk zou het stijgende toerisme het ook een stuk duurder maken om daar te blijven wonen. Onze lezers in Amsterdam weten misschien wel hoe dat is. Veel lokale mensen kunnen dat niet betalen en zullen dan noodgedwongen moeten verhuizen. Elk jaar vertrekken al duizenden Hawaïanen uit de staat door de torenhoge prijzen die door het toerisme maar stijgen. Zo blijven alleen nog de mensen die het kunnen betalen over.
Ecologische diversiteit
Hawaï is een goudmijn aan prachtige natuur en ecologische diversiteit. Het is juist die schoonheid waar zoveel toeristen op afgaan. Beetje bij beetje wordt de natuur in Hawaï verwoest om plaats te maken voor toerisme. Met stijgende prijzen kunnen veel lokale mensen hun basis levensonderhoud niet meer betalen en worden zo weg gedreven. Ook de dieren lijden onder het toerisme. Met het bedreigen van Punalu’u strand worden ook de schildpadden, zeeleeuwen en talloze andere dieren daar bedreigd. Het besluit of deze plannen nog door mogen gaan moet nog gemaakt worden door de Windward Planning Commission. Op de website van toeristisch resort Black Sand Beach LLC staat in ieder geval “coming soon”.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Thomas Prins