De zomervakantie is weer in zicht! Dat betekent mooie landen bezoeken en leuke uitstapjes maken. Op PiepVandaag.nl is geregeld te lezen over toeristenattracties met wilde dieren zoals olifanten, waar de dieren helaas zelf zwaar onder lijden. Natuurlijk is er niets mooier dan een prachtig en intelligent dier zoals de olifant in een andere omgeving dan de dierentuin te bewonderen, maar dan wel op een diervriendelijke manier. Wij zetten daarom op een rijtje welke uitstapjes je op vakantie beter kunt vermijden.

toeristenattracties
PiepVandaag.nl zet voor je op een rijtje welke toeristische attracties met olifanten je beter kunt vermijden | Fotocredit: superherb via Compfight cc

Olifantenritjes
Het meest bekend zijn natuurlijk de zogenaamde olifantenritjes. Hier komt ontzettend veel dierenleed aan te pas, zoals ook te lezen is in het artikel ‘Olifantenritjes: geen goed idee‘.  De redenen hiervoor zijn eindeloos: de rug van een olifant is niet sterk genoeg om dit gewicht te dragen, de olifanten krijgen nauwelijks genoeg en gevarieerd te eten en medische zorg is minimaal. Daarnaast gaat er een hoop ellende aan de ritjes vooraf, bij het trainen van de dieren. Olifanten zijn wilde dieren en blijven hierdoor lastig te voorspellen, zelfs wanneer ze opgroeien tussen mensen. Om ongelukken bij mensen te voorkomen, worden de olifanten ernstig mishandeld.

Zonder ijzeren stoel
Nu olifantenritjes geregeld negatief in het nieuws komen en de kampen waar olifantenritjes plaatsvinden vaker worden gemeden, worden er andere initiatieven opgezet die diervriendelijker zouden zijn. Zo zijn er verschillende parken die olifantenritjes aanbieden waarbij je zonder stoel op de nek van de olifant zit. Hoewel een olifant heel veel sterker is in zijn nek dan op zijn rug, zijn ook deze olifanten vaak op een wrede manier ‘tam’ gemaakt om mensen op hun rug of in hun nek toe te staan.

Olifantenshows
Bij verschillende kampen worden er naast olifantenritjes ook olifantenshows gegeven. Hierbij dansen olifanten op muziek of spelen piano, spelen ze een potje voetbal, schilderen ze, fietsen ze rond op een fiets of geven ze massages, soms zelfs op het strand bij hotels. Ook hier worden de olifanten gedwongen om deze onnatuurlijke kunstjes uit te voeren ter vermaak van toeristen. Wederom een plek die je moet vermijden dus!

Op de foto
In sommige Aziatische landen vind je ook bedelolifanten op straat. Ze lopen rond met hun verzorger en voor een vergoeding kun je ze te eten geven of met ze op de foto. Ook deze dieren leven vaak zonder soortgenoten en krijgen niet voldoende eten en drinken. Daarnaast is lopen op asfalt ontzettend slecht voor olifanten. Niet alleen doet het hete asfalt pijn aan hun poten, olifanten zijn daarnaast heel gevoelig voor trillingen. Met hun poten voelen ze trillingen van kilometers ver. Door deze gevoeligheid moet het voor olifanten verschrikkelijk zijn om op een weg vol auto’s te lopen. Hoe zielig het er ook uitziet, geef geen geld of eten. Hierdoor stimuleer je dat mensen de straat op gaan met een olifant.

Wat kan dan wel?
Wanneer je op een diervriendelijke manier kennis wilt maken met olifanten, zijn er verschillende goede initiatieven te vinden die olifanten uit kampen, van straat of olifanten die illegaal in het bos hebben gewerkt, een mooie plek geven om oud te worden tussen hun soortgenoten, zoals het Elephant Nature Park in Thailand. Helaas is het niet mogelijk om deze olifanten terug te laten gaan naar de natuur, omdat ze te afhankelijk zijn geworden van de mens. Waar moet je op letten wanneer je op zoek gaat naar een verantwoorde plek om olifanten te zien:

• Er vinden geen olifantenritjes plaats, in een draagstoel of in de nek
• Er worden geen olifantenshows georganiseerd
• De organisatie laat niet te veel mensen op een dag bij de olifanten. Dit kan namelijk voor de olifanten stressvol zijn en erop duiden dat de organisatie voornamelijk een commercieel doel voor ogen heeft
• De olifanten hebben een groot stuk land waar ze samen met andere olifanten vrij kunnen rondlopen, zonder kettingen
• Jonge olifantjes drinken bij hun moeder en worden niet door toeristen met de fles gevoerd uit commerciële overwegingen

Het is dus zeker even wat uitzoekwerk maar des te meer zal je genieten wanneer je een gelukkige olifant ziet die, mede door jou, een beter leven kan hebben!

Bronnen: The Dodo, National Geographic, EleAid, Responsible travel ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen