Met zweepslagen, verwondingen aan rug en benen trekken graatmagere paarden in totale uitputting toeristen voort naar de piramides in Egypte. Ook veulens en drachtige merries worden voor de koetsen gespannen. Wanneer het werkdier niet meer bruikbaar is, wordt het levend gedumpt op een stortplaats. De Nederlandse Laura Hoitsema en haar man David van Paard in Nood Spanje reisden af naar Egypte om met eigen ogen de situatie te evalueren. Ze willen deze paarden helpen. Animals Today sprak hierover met Laura. Ook openden ze een petitie tegen dit paardenleed.

Gewonde, geïnfecteerde, kreupele, oude en jonge, uitgemergelde en vaak drachtige Arabische paarden trekken toeristen voort in een koets op weg naar de piramides van Gizeh. De koets heeft geen rem, dus bergafwaarts krijgen de paarden het volle gewicht van de koets en de passagiers tegen hun al zeer zwakke lichaam. Als het dier door totale uitputting of pijn niet snel genoeg gaat, krijgt het harde zweepslagen, met wonden en soms blindheid tot gevolg. Als kers op de taart mogen toeristen op de foto op een steigerend paard met de piramides op de achtergrond.

Paardenleed bij onder meer piramides
Arabische paarden werden in het oude Egypte juist gezien als koninklijke dieren vanwege hun kracht, hart en uithoudingsvermogen, maar deze drie eigenschappen worden hedendaags ernstig misbruikt voor lukratieve doeleinden. In de toeristensector vindt er extreem wrede uitbuiting van dieren plaats. Paarden staan met de neus met ijzeren kettingen vastgebonden aan een betonnen muur. In de zon wordt de ketting gloeiend heet en door de wrijving hebben veel van deze paarden diepe wonden aan de neus. Ook de rug heeft vaak diepe wonden door het zadel en de bevestiging van de koets en door het gewicht is de rug tevens dikwijls doorgezakt.

Wonden op de benen worden behandeld door middel van thermocauterisatie, een barbaarse techniek die ook wel line firing of pin firing wordt genoemd. Hierbij krijgt het paard een verhitte ijzeren stang tegen het been, ter bevordering van de bloedsomloop en botmodellering. Daarnaast worden doorgaans onhygiënische naaitechnieken toegepast. En ook castratie wordt op wrede en achterhaalde wijze handmatig uitgevoerd, met een touwtje. Ondanks alle mankementen en de vreselijke pijn moeten de paarden gewoon aan het werk.

Egypte-reis
Laura Hoitsema reisde met haar man naar Egypte om het paardenleed te filmen en steun te bieden aan Egyptenaren en anderen die zich ter plekke inzetten voor het paardenwelzijn. Laura en David runnen in Andalusië samen met hun dochter en een team van vrijwilligers Los Caballos Luna, de grootste paardenopvang in Europa. Deze is onderdeel van Stichting Paard in Nood Spanje. Laura is zeer geschrokken van de wrede praktijken die de paarden in Caïro moeten dulden. Laura Hoitsema:
“Ik zag zieke, kreupele paarden die op drie benen de koets trekken en zweepgeslagen krijgen, terwijl ze heuvelopwaarts en afwaarts lopen met een doorgezakte rug en een koets vol toeristen.”

In Caïro ontmoetten Laura en David de Nederlandse Joke van der Post van Good Karma Sanctuary die hen meenam door de zogezegde hel van Caïro. Ook Joke hoopt verbetering te brengen in het paardenwelzijn in Egypte. Dankzij haar inzet zijn er inmiddels drie drinkstations voor paarden geplaatst onderweg naar de piramides van Gizeh. Voorheen moesten de dieren het uren zonder water zien te overleven.

Afval-paarden
Paarden die niet meer bruikbaar zijn, krijgen benzine in de aderen gespoten en worden gedumpt. Joke nam Laura mee naar zo´n stortplaats. Op onderstaande videobeelden zie je een drachtige ezel wachten op de dood tussen de kadavers van paarden. Verderop ligt een verstijfd paard. ´s Avonds zal de gemeente komen om de lijken op te halen en in de woestijn te storten. Hoitsema:
“Opvallend is de verschrikkelijke stank naar dood.”

Paardenwelzijn
Steeds meer Egyptenaren vinden dat dit dierenleed onmiddelijk moet stoppen. Laura heeft daarom met verschillende dierenwelzijnsorganisaties in Caïro overleg gepleegd en deze hulp en financiële steun geboden. Een van deze is Brooke Clinic, een dierenkliniek die werkpaarden verzorgt. Het personeel ontfermt zich dagelijks om deze paarden en voorzien de dieren van veterinaire hulp en preventieve zorg. Daarbij schenken zij eigenaren van werkdieren een diervriendelijke uitrusting voor werkdieren, zoals hoefijzers, beschermingskussentjes en zachte halsters. Tot hun grote spijt geven eigenaren van toeristenpaarden niet deze zorg aan hun paarden. Hoitsema:
“Dierenkliniek Brooke doet werkelijk fantastisch werk.”
Controversiële visie
Deze gruwelijke vorm van dierenleed lijkt wel te zijn genormaliseerd in Caïro, onder andere bij toeristen. Onder het mom dat deze omgang met dieren lokaal normaal zou zijn, boeken toeristen wellicht enigszins onbewust een hels ritje voor het paard. Hoitsema:
“Stap niet in! Je bent niet de eerste en ook niet de laatste die vandaag instapt.”
Kortom: Voordat je een rondritje te paard boekt in Egypte, denk dan ook aan de dierenmishandel die hiermee in direct verband staat. Is deze toeristenattractie echt het leed en de dood van het paard waard?

Diervriendelijk alternatief toerisme
Je kunt uitsluitend per koets de piramides van Gizeh bezoeken. Althans, dit krijgen toeristen te horen, want er zijn beslist wel diervriendelijke alternatieven. Zo kun je te voet naar de piramides of een bustoer boeken. Ook om de woestijn in te trekken kun je voor een diervriendelijke vorm van transport kiezen. In plaats van een paard of kameel te berijden, kun je bijvoorbeeld een quad huren.
Wil jij helpen?
Je kunt de volgende acties ondernemen om de toeristenpaarden in Egypte te helpen:
- Reisbureaus aanschrijven om toeristen te waarschuwen.
- Reviews geven van hotels en reisbureaus die rondritten in paardenkoetsen aanbieden.
- De petitie van Paard in Nood Spanje ondertekenen.
Bron:
©AnimalsToday.nl Jennie Cools
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
deze praktijken komen dadelijks voorbij op fb. Je zou die eens moeten aanschrijven en actie ondernemen om de reels niet meer te laten zien op fb . je wordt er doodziek van , als je al die beelden ziet..
en niet alleen egypte ook andere landen maken zich schuldig aan deze praktijken. paarden, ezels enz zijn in die landen maar bijzaak.
als jullie dit nu pas zien en weten, pfffff.
Koos,
Wanneer je dit soort zaken op Facebook tegenkomt kun je ook zelf melding maken. Bovendien is dit niet nieuw voor ons, maar voor heel veel anderen wel. En dus schrijven we er een artikel over.
Met vriendelijke groet,
Redactie AnimalsToday.nl
Horrible!! Stop this cruelty!!!