Nu de zomer eraan komt zijn de vakantieplannen in volle voorbereiding. Net als in de winter zijn exotische plekken als Zuid-Amerika of Zuidoost Azië gewilde bestemmingen, door het klimaat, landschap, natuur en cultuur. En voor dierenliefhebbers is het dé kans om exotische dieren te zien. Waar kun je op letten bij  het plannen van diervriendelijke vakanties?

diervriendelijke vakanties
Olifantenritjes zijn geen ecotoerisme | Foto: publiek domein

Het is belangrijk om op te passen hoe je als toerist bijdraagt aan het dierenleed van exotische dieren op je vakantiebestemming. Volgens World Animal Protection wordt een kwart van de gehele toeristenindustrie gedreven door toerisme in wilde dieren (pdf). Er zijn talloze voorbeelden van toerisme waarbij wilde dieren wreed worden behandeld.

Olifantenritjes

In landen als Thailand en India betalen toeristen geld om een ritje te maken op de rug van een olifant. Deze olifanten spenderen de tijd dat ze niet toeren in kleine hokken, vastgeketend zodat ze nauwelijks kunnen bewegen. Als baby zijn ze dagen- of wekenlang geslagen om hun geest te breken en het mogelijk te maken dat ze mensen om zich heen tolereren, een traditionele werkwijze die Phajaan wordt genoemd.

De Kardashians negeren het dierenleed achter olifantenritjes

Circusberen

In Rusland en andere Oost-Europese landen zijn de traditionele dansende beren op straat inmiddels verboden, maar worden nog steeds gebruikt in circussen. De beren brengen de eerste jaren van hun leven door vastgeketend aan de muur, waarbij ze via een ketting aan de nek worden gedwongen om op twee poten te staan.

diervriendelijke vakanties
De dansberen verdwenen uit het straatbeeld (Bulgarije 1970) | Foto: Bin im Garten/Wikimedia

Selfies

In Brazilië worden luiaards uit de jungle gehaald om als objecten te dienen voor foto’s met toeristen. De dieren overlijden meestal snel nadat ze worden gevangen, niet in staat zich aan te passen aan de nieuwe omgeving. Ook spontane selfies met wilde dieren draaien vaak uit op de dood van het dier door de stress, enkel vanwege de likes op sociale media.

IJsberen met metalen muilkorven doen trucjes, gedrogeerde tijgers poseren voor een Instagram post, en dolfijnen in gevangenschap laten zich knuffelen door groepen mensen tegelijk of doen kunstjes voor het publiek. Overal op de wereld bestaan dit soort voorbeelden die allen één gegeven gemeen hebben: de wrede behandeling van de dieren.

Karen’s vlog: Maak geen selfies met wilde dieren (video)

Het is belangrijk om een verantwoordelijke toerist te zijn op vakantie en niet bij te dragen aan dergelijke praktijken. Diervriendelijke vakanties vereisen voornamelijk goed onderzoek vooraf. Plekken waarbij activiteiten zijn die de dieren dwingen om onnatuurlijk gedrag vertonen, zoals bovengenoemde voorbeelden, maken over het algemeen geen deel uit van serieus ecotoerisme. Maar het is niet alles goud wat er blinkt, want ‘eco’ klinkt populair en wordt ook misbruikt.

Geen fysiek contact

In het geval van een plek die zichzelf aanmerkt als sanctuary (opvang) is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar waar de dieren vandaan komen, of het bedrijf of de organisatie over de juiste vergunningen beschikt en of er geen activiteiten worden aangeboden waarbij fysiek contact mogelijk is tussen de toerist en het dier.

diervriendelijke vakanties
Bezoek geen knuffelfarms | Foto: publiek domein

Bezoek tijdens je vakantie geen knuffelfarms voor leeuwenwelpen, die zodra ze te oud worden om te knuffelen in een afgesloten gebied dienen als doelwit voor canned hunting. Daarna zijn ze trofee voor de ‘jager’ en/of worden hun botten – al dan niet illegaal – geëxporteerd naar Aziatische landen voor zogenaamd medicinale wijn.

Richtlijnen voor diervriendelijke vakanties

De Association of British Travel Agents (ABTA) heeft richtlijnen gecreëerd die de ecotoerist kan helpen in bepalen of een bedrijf of organisatie haar dieren goed behandelt. Je vindt de gids hier (pdf).

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Veerle Platvoet