Momenteel is er bezorgdheid over het welzijn van dieren door de explosieve toename van vruchtbaarheidsklinieken voor honden in het Verenigd Koninkrijk. Deskundigen maken zich zorgen over de financiële drijfveren voor onnatuurlijke fokmethoden waar geen regelgeving voor bestaat.

vruchtbaarheidsklinieken
Explosieve toename vruchtbaarheidsklinieken voor honden in VK | Foto: Pixabay

Tijdens de pandemie zijn vruchtbaarheidsklinieken voor honden in het Verenigd Koninkrijk explosief gegroeid. Deskundigen onthulden dit nu er meer wordt aangedrongen op toezicht op deze bedrijfstak. Kunstmatige inseminatie, echoscopie, sperma-analyse en in sommige gevallen keizersneden zijn een aantal van de diensten die aangeboden worden door deze klinieken.

Hoewel de klinieken zouden kunnen bijdragen aan het ondersteunen van goed fokken, heeft hun opkomst eerder tot grote bezorgdheid geleid. Dit komt door de focus op vele rassen met een platte snuit, zoals mopshonden en Franse bulldogs. Daarnaast is er een gebrek aan regelgeving.

Nieuwe trend vruchtbaarheidsklinieken

Dr. Justine Shotton, voorzitter van de British Veterinary Association (BVA), noemde de enorme toename van vruchtbaarheidsklinieken voor honden in de afgelopen jaren “een nieuwe trend”. Mogelijke drijfveren zijn de stijging van het huisdierbezit tijdens Covid-19. Ook de groeiende populariteit van  haarloze honden en rassen met een platte snuit speelt een rol. Voor deze laatste is het vanwege de bouw vaak moeilijk om op natuurlijke wijze te paren. Daarnaast moeten de pups vaak door middel van een keizersnede ter wereld worden gebracht vanwege hun grote koppen.

Financiële stimulans

De combinatie van de hulp die deze honden nodig hebben en de enorme prijzen die voor deze puppy’s gevraagd wordt, geven de klinieken een financiële stimulans om dit werk te doen. “We maken ons zorgen over het welzijn, en de ethiek van de vraag of we honden moeten helpen om op een onnatuurlijke manier te bevallen en zich voort te planten, vooral als we weten dat ze problemen hebben met erfelijke ziekten of aandoeningen, of met hun bouw”, zegt Shotton.

Naturewatch Foundation schatte dat er in 2020 ten minste 37 vruchtbaarheidsklinieken voor honden waren in het Verenigd Koninkrijk. In oktober 2021 waren er ten minste 120 klinieken en in juni 2022 339. Een aantal hiervan lijkt momenteel inactief te zijn. Campagneleidster van Naturewatch, Natalie Harney, is het ermee eens dat geld waarschijnlijk een belangrijke drijfveer is. Het fokken van deze honden werd aangemoedigd door de pandemische vraag naar puppy’s. Beginnende fokkers of mensen die snel geld willen verdienen, zien de vruchtbaarheidsklinieken voor honden als een makkelijke kans, maar de betrokkenen zijn vaak volledig ongeschikt voor de diensten en het advies dat ze aanbieden.

Risico’s voor dierenwelzijn

Harney gaf ook aan bezorgd te zijn over de focus op rassen met een platte snuit en voegde daaraan toe dat het gebrek aan toezicht ernstige risico’s voor het dierenwelzijn kan opleveren. Ze riep op tot actie om waar nodig de wet aan te vullen zodat er goed toezicht komt op deze bedrijven. Ook zei Shotton dat “het probleem is dat er geen degelijk mechanisme is om de wettigheid van de activiteiten van klinieken te onderzoeken”.

mopshonden
Foto: Pixabay

Korte levensverwachting

Uit onderzoek is gebleken dat rassen met een platte neus één van de kortste levensverwachtingen hebben. Mopshonden bijvoorbeeld hebben te maken met veel aandoeningen. Dit betekent dat ze “vanuit gezondsheidsoogpunt niet langer als typische hond kunnen worden beschouwd”. Shotton gaf echter wel aan dat een verbod wellicht niet de oplossing is, omdat het de zaken mogelijk naar het illegale circuit zal drijven. Dit kan leiden tot nog slechter fokken en nog slechter welzijn zolang de vraag naar deze puppy’s blijft bestaan. Voorlichting voor het publiek zou een betere oplossing kunnen zijn.

“Het zijn schattige honden met een leuk temperament, maar we moeten mensen laten denken vanuit het perspectief van het dier en beginnen met het fokken van betere rassen.”

Bron:

©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop