In het Mauna Loa Observatory op Hawaii, waar klimaatveranderingen worden bijgehouden, zijn onderzoekers tot een schokkende ontdekking gekomen. Pieter Tans en zijn team ontdekten hier onlangs een buitengewone piek in CO2-uitstoot.
“De grens van opwarming van de aarde, die tot twee graden veilig wordt bevonden door wetenschappers, gaan we voorbij”, aldus Tans. De groei van uitstoot van koolstofdioxide is gemeten op 2.67 ‘parts per million’ (ppm) in 2012 en al gesprongen naar 3.95 ppm. De hoogste groei in uitstoot ooit was 2.93 ppm in 1998.
Eerder onderzoek in februari 2013 liet een enorme sprong in CO2-uitstoot zien in vergelijking met 2012. Afgelopen maand is een record gemeten van 396.80 ppm. In april wordt gewoonlijk de hoogste CO2-uitstoot geregistreerd, in 2012 was deze 396.12 ppm. Per jaar gaan we gemiddeld 2.07 ppm omhoog, dat is meer dan het dubbele van de stijgingen in de jaren zestig. De gemiddelde uitstoot tussen 1959 en nu was 1.49 ppm per jaar.
“De aanhoudende klimaatveranderingen vragen om directe maatregelen”, volgens UN Climate Chief Christina Figueres.
Volgens Tans is de stijging grotendeels te wijten aan de toename van het gebruik van fossiele brandstof.
“Het is een bevestiging dat menselijke gedrag van grote invloed is. Alle hoop dat we op de 2 graden verwarming blijven is weggeëbd.”
Ondanks de pogingen van de overheid om gebruik van fossiele brandstoffen in te perken merken de wetenschappers daar maar weinig van.
Extreme weersomstandigheden zijn een gevolg van de opwarming van de aarde. China en India hebben hun koudste winters in jaren ervaren en Australië had last van een vier maanden lange hittegolf. “Naarmate de CO2-uitstoot toeneemt zullen we op aarde alleen maar meer extreme weersomstandigheden ervaren”, zegt Tim Flannery, hoofd van de Australische klimaatveranderingscommissie.
“De uitdaging om CO2-uitstoot te verminderen wordt nu alleen nog maar ingewikkelder”, aldus Kelly Levin, onderzoeker aan het World Resources Institute in Washington.
“Maar met de nodige maatregelen en acute handelingen is het nog steeds mogelijk om de verwarming onder twee graden te houden, maar dan moeten we direct actie ondernemen.”
Bron ©PiepVandaag.nl Brechje van Otterdijk
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
meer chlorofyl voor de koolstofkringloop