Al een aantal jaar wordt de allerlaatste mannelijke noordelijke witte neushoorn Sudan beschermd door gewapende rangers. Nu hij ouder wordt, verkleint de kans dat hij nageslacht zal produceren.
Sudan is niet zomaar een neushoorn, hij is een hele bijzondere neushoorn. Sudan is namelijk de allerlaatste mannelijke noordelijke witte neushoorn. In heel de wereld! Om Sudan een betere kans te geven tegen stropers wordt hij dag en nacht bewaakt. Speciale rangers zijn uitgerust met GPS, nachtkijkers en wapens. Ook is zijn neushoornhoorn eraf gehaald. Eerder publiceerde Animals Today een artikel over Sudan en zijn gewapende rangers.
Neushoorn op leeftijd
Samen met twee vrouwelijke noordelijke witte neushoorns, Fatu en Najin, woont Sudan in een reservaat in Kenia. In 2009 werden de drie neushoorns uit een dierentuin gehaald, samen met nog een mannelijke noordelijke witte neushoorn. Deze neushoorn, Suni genaamd, is inmiddels overleden. Hierdoor is alle hoop voor voortplanting gevestigd op de inmiddels 42 jaar oude Sudan. Sudan is met 42 jaar aardig op leeftijd, waardoor het lastig voor hem is om op natuurlijke wijze met een van de twee vrouwelijke neushoorns te paren. Hoewel Sudan de afgelopen jaren wel gepaard heeft met Fatu en Najin, zijn ze nooit bevrucht geraakt. En als dit niet snel gebeurt, zal dit geliefde dier uitsterven.
Hoop voor de toekomst
Hoewel de toekomst er momenteel niet rooskleurig uitziet en de kans dat Sudan nageslacht zal produceren erg klein is, is er toch nog hoop. Momenteel worden er meerdere opties bekeken die uitkomst zouden kunnen bieden. Een van die opties is om Sudan, Fatu of Najin te laten paren met een zuidelijke witte neushoorn, die wel nog in meerdere getallen in Afrika wonen. Hoewel het nageslacht dan niet 100 % noordelijke witte neushoorn zou zijn, zou het beter zijn dan niets volgens experts. Daarnaast wordt er ook gekeken naar alternatieve voortplantingstechnieken. George Paul, dierenarts in het reservaat waar Sudan verblijft, zegt hierover:
“In andere landen is er succes geboekt door middel van embryotransfer in een andere neushoornsoort. Dit kan als techniek dus veelbelovend zijn. Er is echter nog overleg onder verschillende voortplantingstechnieken over welke techniek het beste zal zijn.”
Nu of in de toekomst
Nu Sudan op leeftijd is, zit er behoorlijk veel druk op. Gehoopt wordt dat Sudan een (of meerdere) kleine neushoorns kan verwekken voordat hij overlijdt. Of dat lukt is nog maar de vraag. George Paul stelt:
“Realistisch gezien zullen deze neushoorns overlijden in de komende tien jaar. Hopelijk kunnen we ze, door middel van alternatieve voortplantingstechnieken, terugbrengen in de toekomst. Dit kan betekenen dat het pas zal gebeuren wanneer Sudan en zijn vriendinnen zijn overleden, maar het is een mogelijkheid.”
Bron © Animals Today Nadine van Wissen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?