Lange tijd waren wetenschappers in de veronderstelling dat ijsberen in een ‘lopende winterslaap’ raakten in de zomer. Met een lagere lichamelijke activiteit zouden ze het gebrek aan voedsel enigszins compenseren op het moment dat hun voornaamste voedselbron, zeehonden, minder makkelijk te vinden is door smeltend ijs. Uit nieuw onderzoek blijkt deze aanname onjuist te zijn: ijsberen verhongeren bij gebrek aan prooi.
In tegenstelling tot wat jarenlang werd gedacht, passen ijsberen hun gedrag niet aan in de steeds warmere zomers op de Noordpool. Zodra de temperatuur stijgt, dalen de overlevingskansen van de roofdieren. In de zomer is minder voedsel beschikbaar voor ijsberen, omdat ze voornamelijk jagen op zeehonden, op het (smeltende) poolijs.
Een onderzoek naar ijsberen op land en op ijs wees uit dat er in de zomer geen sprake is van een dalende lichaamstemperatuur en dus ook geen daling in de benodigde hoeveelheid voedsel, zoals wel het geval is bij andere berensoorten in de winter.
Bioloog John P. Whiteman, een van de wetenschappers die aan het onderzoek meewerkte:
“We vonden geen enkele aanwijzing van een vorm van ‘winterslaap’.”
Zo’n vierentwintig ijsberen uit de Beaufortzee, ten noorden van Alaska en Canada, werden jarenlang via satelliethalsbanden gevolgd tijdens het onderzoek. Ook werd de lichaamstemperatuur van meerdere beren geregistreerd via geïmplanteerde apparaatjes, met als doel een beter beeld te krijgen van de fysiologie van ijsberen in de zomer.
De bevindingen zijn zorgwekkend, omdat hieruit blijkt dat ijsberen de langere zomers door klimaatverandering nog minder goed het hoofd kunnen bieden dan voorheen gedacht werd.
Bronnen: Trouw.nl & NYTimes.com ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
En zo gaat de mens maar lekker koppig en hardnekkig door met de leefbaarheid op deze aarde verder te vernietigen. We weten al lang wat we moeten veranderen, maar de meesten willen het niet weten. Het is hoog tijd dat we ons losmaken van ingesleten gewoontes en patronen en veel zaken drastisch gaan veranderen, voor het te laat is. Waarom zijn veel mensen zo bang voor verandering wanneer dat een grote verbetering is?