Na de aanhoudende reeks van ernstige paardenmishandelingen heeft de politie een aantal adviezen op papier gezet voor paardeneigenaren, stalhouders en maneges.
Er is een daderprofiel en daarin stelt de politie dat de paardenbeul goed georganiseerd te werk gaat. Dit houdt in dat hij of zij van tevoren het gebied verkent om de kans op ontdekking zo klein mogelijk te maken. De beste opties om het hem of hen moeilijk te maken zijn goede beveiliging, sociale controle in de buurt en op onregelmatige tijden een kijkje nemen bij de paarden en stallen of alles goed is.
Voor stalhouders heeft de politie een flinke lijst aan praktische tips, van goede bewakingscamera’s tot sloten en verlichting. Ook het bewaren van gereedschappen achter slot en grendel is belangrijk, zodat ze niet in verkeerde handen kunnen vallen.
Gevaar
De politie waarschuwt iedereen die met paarden te maken heeft voorzichtig te zijn als het gaat om het zoeken van een confrontatie. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties:
“Wees altijd voorzichtig bij het posten of bewaken van stallen en weides. Uw eigen veiligheid heeft altijd voorrang! Vermijd gevaar en persoonlijk risico. Schakel onmiddellijk de politie in. U kunt beter verdachte personen laten lopen, hun vluchtrichting opschrijven en eventueel kentekens noteren, dan uzelf in gevaar te brengen.”
Ook vraagt de politie om het hoofd koel te houden, want paarden lopen wel eens een verwonding op die onverklaarbaar lijkt, maar waarbij later sprake blijkt van een ongelukje.
Sporen
Het eerste wat je altijd bij een gewond paard of ander dier doet is de dierenarts bellen. Als er sprake is van een misdrijf bel je de politie. Het onaangeroerd laten van de plaats delict is erg belangrijk. Er mogen geen sporen vernietigd worden, dus niemand mag iets aanraken tot de politie er is. Ook loslopende dieren moeten dus even in toom gehouden worden. En als het regent kan het helpen om eventuele bandensporen af te dekken of er een goede foto van te maken.
De volledige lijst met adviezen (pdf) is verkrijgbaar bij de politie. Meer informatie via onderstaand bericht op Facebook, of klik hier.
Preventie advies en wat te doen bij (vermoeden van) #paardenmishandelingWilt u dit document als PDF van ons ontvangen dan kunt u via Messenger uw emailadres naar ons toe sturen
Geplaatst door Meldpunt 144 op maandag 29 februari 2016
Informatie
Mensen die informatie hebben over de paardenmishandeling worden dringend verzocht contact op te nemen met de politie:
Dierenpolitie: 144
Noodnummer: 112
Algemeen nummer: 0900-8844
Criminele Inlichtingen Eenheid: 079-3458999
Meld misdaad anoniem: 0800-7000
Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Tja, was het niet zo dat de nationale politie de laatste keer niet wilde komen toen een zwangere merrie zo vreselijk toegetakeld was? Men moest naar het bureau om aangifte te doen werd er gezegd. Het staat mooi op papier maar de werkelijkheid is anders.
😥