In 2014 kwam in een onderzoek naar voren dat er wereldwijd zo’n 5 biljoen stuks plastic in de oceanen drijven. Het gewicht hiervan werd geschat op 250.000 ton. Dit gaf ons echter alleen inzicht in de stukken plastic die aan de oppervlakte te zien waren. In een recentere studie werd ook gekeken naar het plastic dat zich bijvoorbeeld op de zeebodem bevindt. Er werd berekend dat er jaarlijks tussen de 5 en 13 miljard kilo plastic in de oceanen belandt.
Vanzelfsprekend hebben deze aantallen grote gevolgen. Drijvende plasticdeeltjes worden door vissen en kwallen aangezien voor zoöplankton, waardoor zij het opeten. Op deze manier komt het plastic in de voedselketen terecht en komt het ook in de magen van dieren zoals vogels en zeeschildpadden. Door het plastic in hun lichaam kunnen ze onder andere vergiftigd raken, kan hun hormoonhuishouden worden verstoord of sterven de dieren een hongerdood. Daarnaast raken veel dieren verstrikt in het plastic, wat zorgt voor een zeer langzame en pijnlijke dood.
Wat kun jij doen?
Het probleem is groot, maar de oplossing is simpel. Hoe minder plastic we gebruiken, hoe minder er uiteindelijk in zee zal belanden. Als de vraag naar plastic afneemt, zal ook de productie hiervan dalen. Daarom zijn hieronder tips te vinden die je helpen minder plastic te gebruiken en de komst van plastic in de oceaan te verminderen:
- Neem een herbruikbare drinkfles, in het ideale geval van glas of rvs, voor op je werk of onderweg. Zo voorkom je dat je steeds opnieuw een plastic flesje moet kopen. Dit geldt overigens ook voor een kop koffie. Je bespaart een hoop plastic als je dagelijks thuis je eigen koffie in een thermoskan giet. De koffie (of thee) die je onderweg kunt kopen krijg je namelijk vaak mee in een beker met een plastic deksel en lepeltje. Voor op het werk kan je bijvoorbeeld een mok meenemen om onder de koffieautomaat te zetten, in plaats van een plastic bekertje daar te pakken.
- Neem ook je eten op een duurzame manier mee. Koop een broodtrommel of een wasbaar boterhamzakje. Zo hoef je niet iedere keer plastic zakjes om je brood te doen.
- Voorkom zwerfafval. Als mensen hun (plastic) afval op straat of in de natuur gooien, komt een deel hiervan in water terecht. Rivieren, sloten, beken en kanalen komen in de zee uit, waardoor ook het afval uiteindelijk in de zee komt. Gooi je afval dus altijd netjes weg en ruim ook eens rondslingerende vuil op dat niet van jou is. Ook filters van een opgerookte sigaret horen echt in de prullenbak thuis. Deze resten zijn niet biologisch afbreekbaar en hebben een hoge toxische waarde waardoor deze dodelijk zijn voor vissen en ander zeeleven.
- Gebruik een eigen tas. In Nederland mogen winkels geen gratis plastic tasjes meer meegeven. Dat is natuurlijk niet voor niets. Er werden in Nederland jaarlijks zo’n 3 miljard plastic tasjes door consumenten gebruikt. Dit aantal kan snel teruggedrongen worden als iedereen zijn eigen tas meeneemt.
- Let bij boodschappen doen op de verpakkingen. Ga voor fruit en groenten naar de markt of een lokale boer, omdat je deze producten daar vaak onverpakt mee kunt krijgen. Voor je aankopen in de supermarkt kun je letten op de wijze waarop het product verpakt is. Koekjes zitten bijvoorbeeld soms per stuk verpakt, kies dan voor de variant waarbij dit niet het geval is.
- Eet geen vis. De plastic netten in de zee die gebruikt of achtergelaten worden zijn funest voor het zeeleven. Dieren kunnen er gemakkelijk in verstrikt raken en daarnaast brengen de schurende netten grote schade aan het koraal toe.
- Gebruik geen producten met microplastics. In veel verzorgingsproducten zoals shampoo, tandpasta en scrub zitten kleine, soms zelfs onzichtbare, stukjes plastic. Om te voorkomen dat je deze spullen koopt moet je erop letten dat er geen polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), polyethyleen tereftalaat (PET), polymethyl methacrylaat (PMMA) en nylon in je product zit.
Waarschijnlijk kun je zelf nog veel meer manieren bedenken om je verbruik van plastic te verminderen. Alle beetjes helpen! Tot slot mogen we niet vergeten dat er dringend een oplossing moet worden gevonden voor de huidige troep in de oceanen.
Bronnen: One Green Planet, MO, Scientias.nl, Brekend ©PiepVandaag.nl Janna van Strien
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Ik weet dat er jaren geleden ophef was over cruiseschepen / zeecontainers die hun afval gewoon in zeeën en oceanen dumpte, ik weet niet of dat nu nog het geval is ?
Denk ook eens na over kleding?
Waarom is het zo moeilijk om kleding zonder plastic (polyester of acryl) te kopen? Vooral in de zomer zijn dat toch nutteloze toevoegingen?
(frustratiepunt van mijn kant)