In de zomer zijn er overdag vele prachtige vlinders waar te nemen. Maar wist u dat ook ’s nachts de meest prachtige exemplaren te zien zijn? U kent het vast wel van vakantie: de wasbakken en toiletten op de camping. Vooral in Zuid-Europa, waar de nachten warm zijn, vliegen heel veel nachtvlinders. De dieren komen op het licht af, dat de hele nacht brandt. Het zijn vaak de kleinere diertjes, maar soms kun je ook grote, spectaculair gekleurde vlinders tegenkomen.
Als u nachtvlinders écht goed wilt bekijken, is “stropen” een goede manier. Stropen betekent in dit geval dat je aan het begin van de schemering een zoete, alcoholische en sterk geurende substantie op een boom smeert, en die plek vervolgens gedurende de avond een aantal malen bekijkt. De Vlinderstichting noemt de volgende mix: appelstroop, suiker, appelmoes, bezinksel van trappistenbier, wat anisado (45%), afgemaakt met ratafia, een Catalaanse kruidenlikeur. Ook andere combinaties zijn heel goed mogelijk, dus laat u er niet van weerhouden te experimenteren. Nachtvlinders zijn gek op de zoetigheid, wat ze met hun lange roltong zuigen opzuigen.
Wanneer u teruggaat naar de “gestroopte” boom, de plek voorzichtig benadert en langzaam met de zaklamp van onder naar de smeerplek gaat, blijven de vlinders meestal goed zitten en zijn ze goed te bekijken en te fotograferen. Ook de alcohol in de stroop zorgt ervoor dat de vlinders wat minder schrikachtig zijn en wat langer blijven zitten. Het zijn vooral de wat grotere soorten die graag op stroop afkomen; een aantal ervan zie je vrijwel niet op licht.
Een van de nachtvlindersoorten die goed te bekijken is tijdens het “stropen”, is het weeskind, een echte zoetekauw. Deze vlinders zijn vrij groot en hebben ee weeskinderen zijn echte zoetekauwen en hebben een felgekleurde achtervleugel, die vaak op de stroop goed te zien is. In Nederland komt vooral het rood weeskind regelmatig voor, maar in het zuiden van Europa zijn er veel meer soorten te zien, zoals het eikenweeskind (Catocola Promissa) bijvoorbeeld, met opvallende rode ondervleugels. Ook de bruinzwarte pyramidevlinder komt veel voor.
Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?