Tijgerzusjes Samba en Kenya zijn de laatste circustijgers van Slowakije. Het land in Centraal-Europa zette in 2018 een belangrijke stap richting dierenwelzijn door wilde dieren in circusvoorstellingen te verbieden. Begin dit jaar kregen de tijgers een nieuw, veilig thuis in een opvang in Nederland. Een groot succes, want de 14-jarige zusjes maken het goed.

Door het verbod in 2018 mocht Circus Aleš, een Tsjechisch circus, de tijgers niet langer gebruiken in hun shows in Slowakije. Daarmee volgde het land het voorbeeld van andere landen, waaronder Nederland en Mexico, die dit verbod al eerder hadden ingevoerd. Dit betekende echter nog niet direct een beter leven voor de tijgers. Ze werden nog steeds vastgehouden in kleine circuswagens, waar natuurlijk gedrag onmogelijk is voor de katachtigen. Een groot contrast met de leefomstandigheden van hun wilde soortgenoten.
Nieuw thuis voor de tijgerzusjes
Dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS werd in 2024 benaderd om te helpen bij de zoektocht naar een betere plek voor de tijgers. De eigenaar van het Tsjechische circus was bereid de dieren vrijwillig af te staan. Opvang FELIDA, gerund door VIER VOETERS, werd gekozen als het nieuwe thuis. Deze opvang is gespecialiseerd in de zorg voor getraumatiseerde katachtigen en biedt hen een veilige omgeving om te herstellen. De succesvolle opvang van tijgers is gevestigd in het Friese Nijeberkoop.

Op 14 januari 2025 reisden medewerkers van VIER VOETERS naar Slowakije voor de reddingsmissie. De dieren werden onder verdoving naar hun nieuwe thuis in Nederland gebracht. Het was even wennen voor de zusjes om weer gras onder hun poten te voelen, maar inmiddels hebben ze duidelijk hun plek gevonden. Juno van Zon, hoofd Diermanagement bij FELIDA, over de voortgang van hun verblijf:
“Nadat ze voorzichtig hun buitenverblijven betraden en een gevoel kregen van hun nieuwe omgeving, vonden Samba en Kenya snel hun favoriete plekje om uit te rusten en een dutje te doen. Weg van de luidruchtige menigten en stressvolle optredens, lijken beide langzaam te herstellen van hun verleden.”
Samba en Kenya waren destijds niet de enige tijgers die in het circus werden gehouden. Princess, een witte tijger, zou als derde vrouwelijke tijger naar de opvang in Nederland komen. Tot groot verdriet mocht zij die reis naar een betere toekomst niet maken. Vanwege ernstige gezondheidsproblemen, waarvoor geen behandeling mogelijk was, werd besloten haar direct uit haar lijden te verlossen. Het is hartverscheurend dat zij nooit heeft mogen ervaren hoe het is om in een tijgervriendelijke omgeving te leven.
We kunnen de tijd niet terugdraaien voor dieren die voor de entertainmentindustrie ingezet werden, maar we hebben wél de mogelijkheid om ze een goede toekomst te bieden. Een toekomst ver weg van het wrede circusleven, vol rust en veiligheid. Een plek waar ze mogen ervaren hoe het is om in vrijheid te leven.
Opvangcentra zijn cruciaal
Opvangcentra zoals FELIDA, die dieren met veel liefde en geduld verzorgen, spelen hierin een cruciale rol. Nog mooier is dat ze uiteindelijk kunnen ervaren hoe het is om in de wildernis te leven en om echt tijger te zijn. Dat geldt ook voor de tijgerzusjes uit Slowakije. Zodra de dieren in het Friese opvangcentrum mentaal en fysiek voldoende hersteld zijn, kunnen ze verhuizen naar LIONSROCK, een reservaat in Zuid-Afrika.
Bronnen:
- Species Unite
- Felida
- Lees verder op AnimalsToday.nl:
©AnimalsToday.nl Imane Vossen