Na een reis van zo’n 36 uur, zijn de vijf geredde circustijgers van Stichting AAP vrijdagmorgen goed en wel aangekomen op hun plaats van bestemming: de dierentuin van Isle of Wight Zoo. De reis verliep niet vlekkeloos: zo was één van de tijgers in het begin erg onrustig en belandde de bus onbedoeld middenin de spits in Parijs, waardoor ze de trein door de Eurotunnel misten. Uiteindelijk kwam alles goed en werden de tijgers met veel enthousiasme verwelkomd in de dierentuin. Daar voelden de grote katten zich al snel thuis. Zodra tijgerin Girona het zwembad in hun nieuwe verblijf spotte, gooide ze alle verlegenheid overboord en plonsde het water in. “Dit is waar we het voor doen,” lacht AAP-directeur David van Gennep.
Spannend
Van Gennep bracht de dieren samen met dierenarts Robert van Spanje naar Isle of Wight Zoo in Engeland:
“Het was een lange reis, een militaire operatie. Ik voelde de spanning, het is natuurlijk heel wat om zo’n groep dieren te vervoeren. Je bent afhankelijk van het materieel en je houdt constant in de gaten hoe het met de dieren gaat. Tijger Natasha werd tijdens de reis flink gestrest. We hebben haar toen een kalmeringsmiddel gegeven, waarna ze rustig ging liggen en in slaap viel. Wel hebben we af en toe – met een speciaal communicatiesysteem dat we hadden – contact met haar gezocht om haar nog wel een béétje alert te houden. Het was ook nog wel even spannend doordat een van de autobanden bijna leeg bleek te zijn. We konden niet zo snel een pompstation vinden waar we er weer lucht in konden pompen… Gelukkig is het goed gekomen!”
Eigen willetje
Voor vertrek uit het Spaanse opvangcentrum van Stichting AAP, AAP Primadomus, duurde het een tijd voordat de dieren allemaal in de transportkisten zaten. Van Gennep:
“Vooral Antonella zag het niet zitten, maar uiteindelijk is het met een handig trucje van een collega gelukt. Het grappige is dat Antonella bij aankomst in Isle of Wight Zoo juist niet de kist uit wilde gaan! Aandoenlijk vind ik dat, dat zo’n dier een eigen wil heeft en zelf beslist: “ik blijf hier nu lekker in zitten, bekijk het maar met z’n allen”. Het mooie vind ik ook dat Isle of Wight Zoo haar alle tijd heeft gegeven om zelf te bepalen wanneer ze de transportkist uit kwam. Zo hoort het!”
Aankomst in Isle of Wight Zoo
Behalve Antonella, die dus nog een tijdje in de transportkist bleef zitten, leken de dieren al best snel gewend. Bij aankomst in de dierentuin snuffelden ze even aan elkaar- ze hadden tijdens de reis apart van elkaar gezeten – en verkenden daarna al snel hun verblijf. Afwisselend van elkaar plonsden ze het water in. In Isle of Wight Zoo kwamen verschillende bezoekers speciaal voor de tijgers langs. Ze hadden de berichtgeving op social media gevolgd en wilden graag de tijgers zien. Ook bracht de aankomst van de tijgers een hoop pers op de been.
Laatste transport
David van Gennep sluit af:
“De tijgers hebben heel wat afgereisd in hun leven. Zij wisten bij deze reis niet waar ze nu weer naartoe gingen, wij wisten dat het goed zat – dat dit hun laatste transport ooit zou zijn. Ze hebben hun lot in onze handen gelegd. En het was de moeite waard.”
Zoals bij alle dieren die worden herplaatst, zal Stichting AAP ook deze tijgers blijven volgen.
“Maar ik weet zeker dat het goedkomt met Antonella, Natasha, Zoppa, Girona en Mondo. We hebben hier meer dieren herplaatst en Isle of Wight Zoo heeft een fantastisch team dat met veel liefde en professionaliteit voor de tijgers zal zorgen.”
Het transport is gefilmd door de BBC (uitzending in september) en Extreme Animal Transport (Netflix/ National Geographic Channel). Ook Stichting AAP legde het transport vast, bekijk hier het reisverslag:
Persbericht Stichting AAP