Eindelijk is er een einde gekomen aan het onzekere lot van de 150 tijgers uit de omstreden Tiger Temple. Maandag heeft de Thaise overheid de dieren in beslag genomen en een start gemaakt met het overbrengen van de dieren naar een opvang.
De tijgertempel bevindt zich in de provincie Kanchanaburi, ongeveer 120 kilometer van Bangkok en is al jaren één van de meest omstreden attracties van Thailand. De tempel is ook bekend als Wat Pa Luangta Bua Yannasampanno en zou, volgens de Boeddhistische monniken die de tempel runnen, een veilige, beschermde opvanglocatie zijn voor in beslag genomen tijgers. De werkelijkheid is echter anders. De tempel zou niet eens over de noodzakelijke vergunningen beschikken om tijgers te mogen houden.
De tempel is een pretpark geworden voor betalende toeristen. De tijgers worden uitgebuit voor commerciële doeleinden en zouden volgens dierenbeschermers en natuurorganisaties helemaal niet goed verzorgd worden, maar juist in slechte omstandigheden verkeren. Al jaren zijn er beschuldigingen van dierenmishandeling door de monniken. En ook wordt de tempel verdacht van illegale dierenhandel en het uitvoeren van slechte en onwettige fokprogramma’s met de dieren. En toch is deze plek al jarenlang een van de drukstbezochte toeristische trekpleisters van Thailand. Elke dag komen busladingen bezoekers naar de tempel om met de tijgers op de foto te gaan, met een tijger of welpje rond te lopen (aan de ketting) en tijgers te aaien.
De tijgers lijken volgens sommige bezoekers gedrogeerd; de dieren zijn heel loom en tonen geen enkele levenslust. Wanneer ze niet hoeven op te draven voor toeristen, liggen de dieren met een korte ketting aan een boom of worden in kleine betonnen kooien gehouden. Al jaren beweren dierenbeschermers en oud-werknemers van de tempel dat de tijgers mishandeld worden. Ook worden de dieren slecht gevoed en ontbreekt het aan goede veterinaire zorg. Maar de tempel is een goudmijn. De geschatte inkomsten van de onderneming zouden zo’n drie miljoen dollar per jaar bedragen.
In januari leek het er na langdurig overleg even op dat 50 van de 147 in de tempel verblijvende tijgers zouden worden overgebracht naar natuurreservaten. Helaas ging dat uiteindelijk niet door. Volgens de abt van de tempel waren de dieren er nog niet aan toe om te vertrekken. Uiteindelijk kwamen er nieuwe beschuldigingen naar buiten van betrokkenheid door de tempel bij illegale handel. Volgens National Geographic heeft de tijgertempel toestemming gegeven voor handel van tijgers met een commerciële kweker in Laos in 2004. Grensoverschrijdende handel in levende tijgers is verboden op grond van CITES, een internationaal verdrag met betrekking tot wilde dieren waarvan Thailand een van de ondertekenaars is.
Ondanks het feit dat de tempel alle beschuldigen ontkent is de overheid mede onder internationale druk eindelijk overgegaan tot actie.
Volgens adjunct directeur-generaal van het ministerie van Nationale Parken, Adisorn Nuchdamrong, kreeg zijn team pas een paar uur voor de start van de operatie de opdracht in actie te komen voor de tijgers.
“We hebben nu een gerechtelijk bevel. Eerdere keren hadden we dat niet en vroegen we de tempel om medewerking, maar dat werkte toen niet.”
“Ook de internationale druk met betrekking tot illegale handel in wilde dieren heeft ertoe bijgedragen dat we nu actie ondernemen.”
Bron: Metro ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Fantastisch dat zij eindelijk gered zijn. Hopelijk komen zij voorgoed in een goede veilige opvang waar zij een waardig en fatsoenlijk leven zullen krijgen en weer een klein beetje tijger mogen zijn.
Van monniken zou je verwachten dat zij staan voor liefde, dienstbaarheid en respect. Maar hier heerste blijkbaar de ziekelijke hebzucht die de wereld grotendeels verpest.
Eindelijk komt de ware aard naar boven van deze tijgertempel, het zijn geen diervriendelijke boeddhistische monniken maar gewoon ordinaire, op geld beluste graaiers.