De tijgerpopulatie in India is de afgelopen jaren opnieuw gegroeid. Volgens de nieuwste telling van All-India Tiger Estimation (AITE) waren er in 2022 zeker 3167 tijgers in India. In 2018 bedroeg het aantal 2361. Het rapport werd uitgebracht ter gelegenheid van de 50e ‘verjaardag’ van Project Tiger, het beschermingsprogramma van de Indiase regering dat in 1973 van start ging. Het programma lijkt daarmee zijn vruchten af te werpen.
Het onderzoek werd geleid door de National Tiger Conservation Authority en het Wildlife Institute of India, in samenwerking met Staatsbosbeheer. Het omvatte 641.449 vierkante kilometer grondonderzoek, 32.588 cameratellingen en 641.102 dagen. Premier Narendra Modi zei in een toespraak:
“De tijger wordt in veel stammen beschouwd als onze broeder. Een betere toekomst voor de mensheid is alleen mogelijk als onze omgevingen worden beschermd en onze biodiversiteit zich blijft uitbreiden.”
4500 tijgers wereldwijd
In 2010 werd tijdens een internationale top over tijgerbehoud in St. Petersburg door regeringen als doel gesteld om het aantal tijgers wereldwijd te verdubbelen, ook wel bekend als Tx2. India heeft het aantal wilde tijgers sinds 2010 meer dan verdubbeld. Destijds werden er 1411 tijgers geteld. De toename is het resultaat van steun van de politiek en het maatschappelijke middenveld voor het behoud van India’s nationale dier.
De wereldpopulatie van tijgers is volgens het Wereld Natuur Fonds op dit moment ongeveer 4500. Naar schatting leven er zo’n 75 procent van de wilde tijgers in India. De toekomst van de Indiase tijgers in de uitgestrekte landschappen is altijd een uitdaging geweest door de vele bedreigingen. Toch geven de laatste onderzoeksresultaten aan hoe belangrijk de beschermingsmaatregelen zijn die zijn uitgevoerd door de regering, het Global Tiger Forum, het WWF en andere organisaties die in deze sector werkzaam zijn. Secretaris-generaal van het Global Tiger Forum, Rajesh Gopal zegt:
“De gezamenlijke inspanningen van de landen in het tijgergebied zijn echt hoopgevend. In sommige landen is de status van de wilde tijger gestegen en andere landen werken hard om hun inspanningen verder te versterken. Wij bedanken iedereen voor hun goede werk in moeilijke tijden. Zoals altijd zijn wij vastbesloten om met tijgerlanden samen te werken aan de tijgeragenda.”
Sterk versnipperd leefgebied
Waarschijnlijk leefden er eind 19e eeuw wereldwijd 100.000 tijgers, waarvan het grootste deel in India. De aantallen namen in een rap tempo af, door onder andere de sterke stijging van de menselijke bevolking, ontbossing en stroperij. Hun leefgebieden werden sterk versnipperd, wat verwoestende effecten had op deze solitaire dieren die grote gebieden nodig hebben om te zwerven en te jagen. In de Chinese geneeskunde zouden onderdelen van tijgers een geneeskrachtige werking hebben, waardoor ze worden gedood. Maar ook werd het jagen op tijgers als sport gezien. Alleen al tussen 1875 en 1925 werden in India naar schatting 80.000 tijgers gedood.
.
.
Begin jaren ’70 zouden er wereldwijd slechts 1800 wilde tijgers zijn. Op dit dieptepunt startte India met ‘Project Tiger’, om de dieren te beschermen tegen verdere uitsterving. Zo werd de jacht op tijgers verboden en kwamen er meer en meer tijgerreservaten. India heeft inmiddels 53 tijgerreservaten die ongeveer 75.800 vierkante kilometer beslaan. Sinds 2006 is er een gezonde toename van het aantal tijgers. Secretaris-generaal en CEO van WWF-India, Ravi Singh zegt:
“Project Tiger is opgezet met als doel het herstel van tijgerpopulaties en de bescherming van hun leefgebieden in India. Vandaag, na vijf decennia, wordt Project Tiger erkend als een van de meest succesvolle soortspecifieke beschermingsprogramma’s ter wereld. De huidige minimumschatting van 3167 tijgers in het land, zoals aangekondigd door de premier van India, weerspiegelt de inzet van de regering, lokale gemeenschappen en betrokken burgers voor de bescherming van ons nationale dier. En om dit momentum vast te houden en groei en stabiliteit in tijgeraantallen te zien, zal dit uitzonderlijke beschermingsprogramma voortdurende toewijding van gezamenlijke inspanningen en beheer van interacties tussen mens en dier vereisen.”
India begint zijn beschermingspraktijken te delen met andere landen waar het aantal tijgers afneemt. Zo zijn er overeenkomsten ondertekend en initiatieven gelanceerd met workshops over natuurbehoud met Thailand, Cambodja, Maleisië, Bangladesh en Bhutan.
.
Mens-dier conflicten
Volgens het Wereld Natuur Fonds leven tijgers slecht op zeven procent van het land dat ze vroeger tot hun beschikking hadden. Dit gebrek aan ruimte leidt nu vaak tot mens-dierconflicten. Tijgers hebben een groot territorium nodig, wat er nu gewoonweg niet is. Ook bedreigde olifanten in India dwalen regelmatig af naar landbouwgronden omdat hun leefgebied te klein is.
De achteruitgang van het milieu is een wereldwijd probleem, maar in India is er nog een ander probleem. De exploderende bevolking zorgt voor een uitdaging. In 1971 telde het land 547 miljoen mensen, nu telt het 1,4 miljard en is er een kans dat het land China zal inhalen om het dichtstbevolkte land ter wereld te worden. Volgens het rapport zijn er bepaalde gebieden waar de populatie is toegenomen, zoals in Shivalik, Ganges en Madhya Pradesh. Maar in de Westelijke Ghats is de populatie afgenomen. Het rapport meldt ook het volgende:
“De toename van de tijgerpopulatie is een positief teken, maar we mogen niet zelfgenoegzaam worden en moeten onze inspanningen voortzetten om het voortbestaan van dit prachtige dier te garanderen en onze beboste ecosystemen in hun geheel te beschermen.”
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Jane Sauer