Een jaar na haar bevrijding uit de ‘dierentuin des doods’ in Surabaya is tijger Melani toch overleden. Melani heeft vorig jaar de wereld wakker geschud over de dramatische toestanden in deze dierentuin op Oost-Java, waar het ene na het andere dier het loodje legde door gebrekkige verzorging en een totale desinteresse voor dierenwelzijn. Helaas is er in die situatie nog maar weinig veranderd.
Het zal voor menigeen even slikken zijn dat Melani toch is overleden. Haar bevrijding uit de gewraakte dierentuin leek op het begin van een verandering van de verschrikkelijke omstandigheden waaronder dieren in Surabaya Zoo moesten leven. Mede dankzij de inzet van Australian charity Cee4life werd de totaal uitgemergelde 15-jarige Melani ondergebracht in een natuurreservaat, niet ver van Jakarta.
Directeur Sybelle Foxcroft van Australian charity Cee4life schrijft over de dood van Melani op Facebook:
“De dag voor haar overlijden was ze gelukkig en haar prachtige zelf. Op haar laatste avond heeft ze in het bijzijn van een verzorger de ogen gesloten, tevreden en rustig.”
Na haar bevrijding in 2013 meenden experts dat euthanasie de enige uitweg was voor Melani, die echter bleef vechten voor haar leven. Maar omdat het weinige vlees waarmee ze gevoed was in de dierentuin grote hoeveelheden van het illegale conserveringsmiddel formaldehyde bevatte, heeft haar spijsverteringssysteem het uiteindelijk toch begeven. Drie andere tijgers in de dierentuin overkwam hetzelfde. Hun overlijden staat symbool voor tekortschietend dierenwelzijn in dierentuinen, maar ook voor bedreiging van de eigen soort. Naar schatting leven er nog maar 400 Sumatratijgers in het wild, waarvan het bestaan en de leefomgeving dagelijks worden bedreigd door stropers en oprukkende palmolieplantages.
Een van de experts die afgelopen jaar in het reservaat voor Melani zorgde is Tony Sumampau. Helaas moet hij concluderen dat het met de dieren in de Surabaya Zoo nauwelijks beter gaat, sinds de wereld in 2013 kennismaakte met deze dierentuin van de dood:
“Er is wel wat gerepareerd zo hier en daar. Maar eigenlijk zijn die verbeteringen alleen gericht op de bezoekers, niet op het welzijn van de dieren.”
De misstanden in Surabaya Zoo worden onder meer veroorzaakt door een langdurige machtsstrijd binnen de leiding en een ernstig tekort aan geld. Het gebrek aan verandering kostte afgelopen jaar nog een leeuw het leven, gewurgd door staalkabels in zijn hok. Een giraffe vond de dood door een enorme bal plastic in de buik, omdat het dier teveel afval van bezoekers voor voedsel heeft aangezien.
Bron: The Australian ©PiepVandaag.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Zo zie je maar weer een dierentuin gaat alleen om geld te verdienen over de ruggen van menig dier, dat is hier ook zo, als er teveel dieren zijn en ze kunnen ze niet kwijt worden ze eenvoudig geeuthaniseerd.
SLUITEN DIE “ZOO”