Al meer dan 25 jaar is de overheid op de hoogte van het ernstige dierenleed in de rashondenfokkerij. Tot nu toe werd echter niks ondernomen om de misstanden effectief aan te pakken. De tijd is rijp voor een fokverbod op uiterlijkheden die het welzijn van rashonden schaden, zo stelt de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren. In een brandbrief, ondertekend door bijna 13.000 mensen, verzoekt zij staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken om eindelijk rigoureuze maatregelen te nemen.
Fokker veroordeeld
De rashondenfokkerij ligt onder vuur. Steeds vaker en steeds luider klinkt kritiek van dierenbeschermers, journalisten en politici op een sector die bewust zieke dieren fokt. Ook vanuit de rechterlijke macht is recentelijk een salvo gegeven. In december 2012 werd een fokker veroordeeld die willens en wetens Ierse setters fokte met een sterk vergrote kans op epilepsie. Omdat zij een koper hiervoor niet waarschuwde en de betreffende hond uiteindelijk overleed aan deze erfelijke aandoening, werd de fokker veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van ruim Є 5000,-.
Obsessie met uiterlijk
“De obsessie die veel fokkers hebben met het uiterlijk van de honden, baart ons grote zorgen”, zegt Helma van de Vondevoort, directeur van de Sophia-Vereeniging. “De snuiten moeten platter, de kopjes moeten kleiner, de rimpels moeten dieper, zelfs als dit negatieve consequenties heeft voor het welzijn van de hond. Zo lijden Cavalier King Charles spaniëls aan chronische hoofdpijn en epilepsie door hun te kleine schedel. Door al zijn rimpels heeft de shar-pei huidproblemen zoals eczeem en ontstekingen. Buldogs en mopshonden kunnen vaak nauwelijks eten, drinken en ademen met hun veel te platte snuit.”
Mooi, mooier, mooist
De ernstige gevolgen van de extreme schoonheidsidealen zijn al tientallen jaren bekend. In 1988 gaf het ministerie van Landbouw het boekje Mooi, mooier, mooist uit, met uitgebreide omschrijvingen van de meest voorkomende aandoeningen en ziektes die het gevolg zijn van het fokken op uiterlijke kenmerken van rashonden. Van de Vondevoort: “Anno 2013 is deze uitgave helaas nog steeds relevant. In de 25 jaar die inmiddels verstreken zijn, heeft de regering geen enkele maatregel getroffen om het fokken van zieke en mismaakte honden te voorkomen of zelfs maar te beperken”.
Problemen zelf oplossen
In plaats van wettelijke regels op te stellen om dierenleed te bestrijden, gaven voormalig staatssecretaris Bleker en zijn voorganger minister Verburg de fokkerijsector de opdracht om zelf met oplossingen te komen. Dat dit tot niets leidde, vindt Van de Vondevoort niet verwonderlijk: “Rashondenfokkers is er veel aan gelegen om de focus op het uiterlijk in stand te houden, omdat zij daarmee hun brood verdienen. Hoe dichter het uiterlijk van een hond de zogenaamde ‘rasstandaard’ benadert, hoe groter de kans op mooie titels op hondenshows en hoe meer geld er gevraagd kan worden voor de nakomelingen”.
Beschermende wetgeving noodzakelijk
De Sophia-Vereeniging richt haar pijlen nu op staatssecretaris Dijksma, die sinds december 2012 verantwoordelijk is voor dit dossier. In een brandbrief, die inmiddels is ondertekend door zo’n 13.000 hondenliefhebbers, roept zij de staatssecretaris op om eindelijk in te grijpen. “Met steeds meer maatschappelijk protest en een gewonnen rechtszaak tegen een broodfokker in het kielzog, is de tijd rijp om het tij te keren”, aldus Van de Vondevoort. “Alleen beschermende wetgeving kan voorkomen dat nog meer dieren lijden onder buitenproportionele schoonheidsidealen die een dierwaardig bestaan onmogelijk maken.”
Persbericht Sophiavereeniging
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
dit wordt al zo lang beloofd, wordt eens tijd dat er echt een wet en toezicht op komt.
veel leed is te voorkomen, heb zelf 3 van de 4 Cavaliers gehad met hartafwijkingen.
mijn vader een doorgefokte Mastino met alle ellende voor beiden!!
de leukste honden doen ze weg alleen voor de ziekelijke en extreme uiterlijke kenmerken.
Heel goed, al die rare rassen zijn nergens voor nodig, het is alleen maar het ego strelen van mensen, van zie mij eens met mijn heel aparte ziekelijk hondje.