Tiger King was een tijdje de best bekeken show op Netflix. Daarin was te zien hoe Joe Exotic honderden tijgers uitbuitte. Hij kwam in de gevangenis terecht en zijn tijgerpark Tiger King Zoo kreeg een nieuwe eigenaar, Jeff Lowe. Nu wordt ook tegen hem gerechtelijke actie ondernomen.
In 2016 namen Jeff en zijn vrouw Lauren het dierenpark over, nadat Joe Exotic was veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf voor het doden van meer dan 100 tijgers en het beramen van moord op zijn ‘aartsvijand’ Carole Baskins, eigenaar van de Big Cat Rescue.
.
Dieren in gevaar in Tiger King Zoo
Al snel bleken ook de Lowes het park slecht te onderhouden. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie overtraden zij meerdere federale wetten, omdat de tijgers niet de medische zorg kregen die zij nodig hadden, evenals de juiste voeding, verblijven en hygiënische omstandigheden. Dat bracht de dieren ernstig in gevaar. Tijdens een inspectie in juni 2020 werden zieke dieren aangetroffen – ook wolven en beren – en zelfs de lijken van twee tijgers, die onder een berg afval verstopt lagen. Deze trokken bloedzuigende vliegen aan, waar de omringende dieren weer last van hadden.
Daarop volgde een rechterlijk bevel dat het eigendom overgedragen moest worden aan Caroline Baskins, om een langdurig juridisch dispuut op te lossen. Tussen januari en augustus van dit jaar werden de dieren in beslag genomen en overgeplaatst naar diverse opvangcentra. Inmiddels zijn meer dan 79 dieren ondergebracht in de Wild Animal Sanctuary in Keenesburg, Colorado. Dit betreft tot vandaag de dag de grootste confiscatie van dieren in gevangenschap. Volgens Jeff Lowe is dit echter onterecht en kreeg ‘het Ministerie van Justitie een pak wellustige leugens te horen om het stelen van mijn dieren te rechtvaardigen.’ Hij ging dan ook vrolijk door met het verkopen van online ‘shout-out’ video’s met de tijgers.
.
.
Vorige week is door de rechtbank bepaald, vijf weken nadat Tiger King 2 uitkwam, dat de Lowes nooit meer dieren mogen tonen. Dit betreft een doorbraak, aangezien dit de eerste keer is dat expliciet blijkt dat de Animal Welfare Act ook geldt voor het tentoonstellen van dieren online. Dierenrechtenadvocaat Carney Anne Nasser zei tegen National Geographic:
“De zaak tegen de Lowes markeert de meest ‘agressieve’ civiele handhavingsactie tegen een dierententoonstelling in de geschiedenis van de Animal Welfare Act.”
Dit dankzij het nieuwe Animal Welfare Litigation Program van het ministerie van Justitie dat zich richt op de ‘humane behandeling van gevangen, gekweekte en gezelschapsdieren in de Verenigde Staten.’ De hoop is dat justitie nu sneller in actie zal komen als zich vergelijkbare zaken voordoen. Als ook de Big Cat Public Safety Act er doorheen komt, zal dit een algeheel verbod betekenen op het houden van grote katachtigen. Helaas is dit tot nu toe nog niet gelukt.
Bronnen:
#GNvdD: Senatoren VS willen verbod privébezit leeuwen en tijgers
©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap