Vredespaleis dit jaar toneel van nationaal switch off moment
Op zaterdag 19 maart 2016, om 20.30 uur lokale tijd, doet de wereld de lichten uit voor Earth Hour 2016. Het is voor de tiende keer dat miljoenen mensen, bedrijven en gemeentes wereldwijd met een simpel gebaar een signaal afgeven dat ze zich zorgen maken over de toekomst van onze aarde. Dit jaar vindt het Nederlandse ‘switch off’ moment plaats bij het Vredespaleis in Den Haag. Earth Hour start bij de eilandstaten in de Stille Zuidzee. De donkere golf spoelt 24 uur lang over de aarde langs herkenbare punten als de Oriental Pearl Tower in China, het Kremlin in Moskou en het Empire State Building in de Verenigde Staten, waarna het 24 uur later weer eindigt in de Stille Zuidzee.
Initiatiefnemer van Earth Hour, het Wereld Natuur Fonds, vraagt wereldwijd om dit uur vooral op een leuke, gezellige of intieme manier in het donker door te brengen. Tien jaar geleden werd Earth Hour voor het eerst gehouden in Australië. Earth Hour is razendsnel uitgegroeid tot de grootste beweging op aarde die oproept om in actie te komen tegen klimaatverandering en voor bescherming van kwetsbare natuur. Dit jaar doen 172 landen mee met de actie. Herkenbare punten op aarde zullen het licht uitdoen en zich een uur lang in het donker hullen, waaronder de Tokyo Tower in Japan, Big Ben in Londen, Burj Al Arab in Dubai, Space Needle in de Verenigde Staten en Palacio de los Lopez in Paraguay. Om 20.30 uur lokale tijd precies geven miljoenen mensen, bedrijven, organisaties en overheden met een simpel gebaar het signaal af dat ze zich zorgen maken over de toekomst van onze aarde.
Evenementen en bekende gebouwen
Op 19 maart gaan om klokslag 20.30 uur in heel Nederland vele bekende gebouwen en pleinen op zwart. De Martinitoren in Groningen, de Domtoren in Utrecht, de Euromast in Rotterdam, allemaal (en nog meer) doen ze mee. Het nationaal switch off moment vindt plaats bij het Vredespaleis.
“Klimaatverandering legt in toenemende mate druk op onze natuurlijke hulpbronnen en dreigt vaker te leiden tot internationale conflicten”, aldus René Stouten, Technisch Coördinator van de Carnegie Stichting die het Vredespaleis beheert. “Het Vredespaleis doet daarom al jaren mee aan Earth Hour. Om gevaarlijke opwarming van de aarde te voorkomen is internationaal gezamenlijke actie nodig. Earth Hour is wereldwijd hét moment om dat signaal af te geven.”
Earth Hour in het land
Ook bedrijven en gemeenten doen een uur het licht uit tijdens Earth Hour en voor particulieren is het een aanleiding om gezellige en intieme momenten te creëren met vrienden en familie. Vrijwilligers van de WNF-Regioteams organiseren activiteiten door het hele land. Veel evenementen beginnen al vroeg: in Eindhoven start ‘Eventjes Uit in PopEi’ om 17.00 uur. Bezoekers kunnen hier biologisch en fair trade eten, een speciale Earth Hour Smoothie drinken en vanaf 20.00 uur naar akoestische optredens luisteren.
Hoe meer mensen en bedrijven participeren, hoe donkerder het wordt en hoe groter de impact van onze sterrenhemel. In Alphen aan de Rijn hebben ze er een apart evenement van gemaakt; buiten opgestelde sterrenkijkers maken het geheel compleet om het heelal af te speuren.
In Zwolle gaan de lichten uit van de Peperbus, de Grote Kerk, Theater de Spiegel en het Stadhuis. Verenigingen, organisaties en inwoners zijn al weken uitgedaagd een activiteit met het thema licht-donker te organiseren of een reeds bestaande activiteit om te buigen naar dit thema. Sportclubs gaan bijvoorbeeld met behulp van glow-in-the-dark in het donker trainen en wedstrijden spelen.
Persbericht WNF.nl