Nu verzoekt PETA de retailer om ook bont te dumpen

In navolging van PETA’s campagne om de The Kooples angorawol te laten dumpen door middel van internationaal gecoördineerde acties, is de Franse retailer gezwicht onder de druk en heeft een verbod ingediend in al haar 330 winkels overal in de wereld.

The Kooples dumpt angorawol
Angorawol | Foto: criana / Foter.com / CC BY-NC-ND

“Ik bevestig… dat we hebben besloten te stoppen met het gebruik van angora in al onze toekomstige collecties”, zegt The Kooples CEO Nicolas Dreyfus.

Dit besluit komt in navolging van talloze demonstraties van PETA en haar zusterorganisaties buiten The Kooples winkels in Amsterdam, Londen, Edinburgh, Parijs en New York. Daarnaast namen meelevende consumenten telefonisch contact op met The Kooples winkels en lieten duizenden mensen berichten achter op haar sociale media platforms.

“Door te bevestigen dat zij het gebruik van angora uit al hun collecties zullen verbieden, sluit The Kooples zich aan in de rij van bijna alle andere bekende retailers die weigeren winst te maken van een industrie die konijnen martelt”, zegt PETA Nederland oprichter Ingrid E. Newkirk. “We zullen blijven werken met de retailer om hen te overtuigen bont uit hun schappen te halen maar we zijn verheugd dat zij de eerste belangrijke stappen hebben genomen om afstand te nemen van deze wrede industrie.”

Recente undercover onderzoeken van PETA’s zusterorganisaties hebben onthuld dat medewerkers op angorafokkerijen de konijnen vastbinden en het haar uit hun huid rukken en bloedende wonden achter laten terwijl de konijnen het uitschreeuwen van de pijn. Nadat ze deze marteling iedere drie maanden voor twee of vijf jaar doorstaan hebben, wordt hun de keel doorgesneden en wordt de huid van hun lijf gerukt. Dit zijn standaardpraktijken in de angora-industrie. Of de konijnen nu geplukt of geschoren zijn, als het label “angora” aangeeft, betekent dit dat konijnen hebben geleden. Er is simpelweg geen enkele manier om angora op een verantwoorde manier te verkrijgen en dat is waarom zoveel bedrijven zijn overgestapt naar diervriendelijke, diervrije materialen die overal verkrijgbaar zijn.

Persbericht PETA.nl