World Animal Protection is een urgente actie gestart om olifanten in Thailand te helpen. De Covid-19-pandemie maakt helaas pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar olifanten in de toeristenindustrie zijn. Opvangplekken en olifantenkampen genereren geen inkomsten meer doordat er geen toeristen komen vanwege de coronacrisis. Geld voor voedsel en medische zorg raakt snel op.
De coronacrisis laat meer dan ooit zien hoe kwetsbaar olifanten in de toeristenindustrie zijn. Door de terugval in toerisme worden de dieren geconfronteerd met hongersnood en een gebrek aan medische zorg. In Thailand hebben al meer dan 85 olifantenkampen hun deuren gesloten, waardoor de dieren een onzekere toekomst tegemoet gaan. Overgebleven kampen kunnen nog maar net voor hun olifanten zorgen, maar houden dat niet lang meer vol.
Nu het toerisme wegvalt, komen zo’n 2500 olifanten in problemen. Mahouts (olifantverzorgers) worstelen om nog eten voor hun olifanten te kunnen betalen. De kans dat olifanten zullen verhongeren is reëel. Ook is er een kans dat de eigenaren zich gedwongen voelen om op een andere manier geld te verdienen – door de olifanten te laten werken in de houtkap (zeer zware arbeid) of te laten bedelen. De situatie wordt verergerd omdat dit de heetste en droogste periode is in Thailand. In sommige gebieden is er geen blad meer aan de bomen te vinden.
Voedsel, supplementen en medicijnen
De actie van World Animal Protection is erop gericht om olifantenopvangplekken en olifantenkampen te helpen met voedsel, supplementen, medicijnen en andere doorlopende kosten. Olifanten hebben dagelijks zo’n 10 procent van hun lichaamsgewicht aan voedsel nodig – dat is zo’n 400kg aan gras, bladeren, fruit en groenten die moeten worden bekostigd en vervoerd. Sommige olifanten hebben ook supplementen nodig om gezond te kunnen blijven. Als hulp uitblijft, lopen deze olifanten in gevangenschap het risico om ondervoed te raken of te verhongeren.
Sanne Kuijpers, campagnemanager Wilde dieren bij World Animal Protection Nederland:
“Deze olifanten zijn al slachtoffers van de handel in wilde dieren met veel dierenleed tot gevolg. Op jonge leeftijd worden ze gescheiden van hun moeder en families en nu lopen ze ook nog het risico om te verhongeren. De wereld is op slot vanwege Covid-19 en het toerisme valt weg. Wilde dieren die nooit in gevangenschap hadden moeten belandden, worden hiervan het slachtoffer. Zij hebben dit leven niet gekozen, en als mensen moeten wij verantwoordelijkheid nemen om de dieren de zorg te kunnen blijven bieden die ze nodig hebben.”
De laatste generatie in gevangenschap
Om aan de groeiende vraag naar olifanten vanuit de toeristenindustrie te voldoen, worden olifanten ongecontroleerd gefokt. In gevangenschap zijn zij compleet afhankelijk van het toerisme. De meeste olifanten verblijven in olifantenkampen – kampen die de olifanten nog gebruiken ter vermaak van mensen. Een ander deel leeft in diervriendelijke opvangplekken, waar toeristen geen contact kunnen hebben met de dieren, waar niet wordt gefokt en waar de olifanten een zo vrij mogelijk leven leiden. In geen geval kunnen de olifanten terug naar het wild; de dieren hebben nooit geleerd hoe zij moeten overleven in het wild en zijn dus te afhankelijk van de mens geraakt.
World Animal Protection ondersteunt allereerst diervriendelijke opvangplekken, waarmee de organisatie al een langdurige samenwerking mee heeft opgebouwd. Ook olifanten in olifantenkampen worden geholpen. Hoewel deze kampen niet voldoen aan de eisen die de organisatie stelt aan opvangplekken, kiezen olifanten er niet voor in welke opvang of welk kamp zij terecht komen. Kuijpers:
“Ons primaire doel is om zoveel mogelijk olifanten in nood te helpen. Geen enkele olifantverdient het om vergeten slachtoffer te worden van deze ramp. Bij hulp aan olifantenkampen grijpen we dat meteen aan als mogelijkheid om te praten over het verbeteren van dierenwelzijn.”
“Het is tijd voor de toeristenindustrie om in actie te komen en er ook voor te zorgen dat deze olifanten de laatsten in gevangenschap zijn. De oproep is heel simpel: draag niet bij aan dierenleed. Bezoek geen locaties waar je direct contact kunt hebben met wilde dieren.”
Bron:
- Persbericht World Animal Protection