Afgelopen weekend heeft het Elephant Nature Park (ENP), een opvang- en rehabilitatiecentrum voor olifanten nabij Chiang Mai (Thailand), een ernstig verwaarloosde olifant, genaamd Sa Za, van zeventig jaar oud bevrijd. Tientallen jaren heeft het majestueuze dier mishandeling en marteling moeten ondergaan voor de toeristenindustrie.
De illegale handel in levende olifanten vormt een groot gevaar voor de Aziatische olifanten. In Thailand hebben de olifanten steeds minder natuur om in te leven en wordt hun voortbestaan bedreigd. Wilde olifanten komen via illegale handel in de toeristenindustrie terecht waar veel olifantenleed plaatsvindt. Olifanten hebben in Thailand altijd een cruciale rol in de lokale cultuur en maatschappij gespeeld. Vroeger werden olifanten vereerd en bestond de Thaise vlag uit een afbeelding van een olifant. Tegenwoordig worden veel olifanten misbruikt in de illegale houtkap en toeristenindustrie.
Volgens het Thaise recht zijn wilde olifanten beschermd, maar mogen getemde dieren met de juiste documenten echter wel als lastdieren worden gebruikt. Daarbij valt op dat er steeds meer baby-olifantjes worden ingezet. Deze industrie wordt gevoed door een wrede, illegale handel. Wilde baby-olifantjes worden vanuit Myanmar gesmokkeld en door handelaren geslagen, gemarteld en verhongerd om zo hun wil te breken en de olifantjes geschikt te maken voor het toerisme. Het huidige Thaise beleid zal de olifanten en de andere dieren niet redden. Maar al te vaak zijn olifanten overwerkt, worden ze mishandeld en worden er zelfs drugs aan de olifanten gegeven zodat ze langere uren kunnen werken. Daarnaast leven de olifanten onder erbarmelijke omstandigheden, een vreselijk bestaan voor deze sociale en intelligente kuddedieren.
Sinds de oprichting van het Elephant Nature Park in 1995 worden hier olifanten opgevangen en verzorgd. De meeste olifanten die bij het ENP aankomen zijn wees, mishandeld, gewond of vrijgekocht uit gevangenschap. Inmiddels zijn er 41 olifanten opgevangen in het park waaronder Sa Za. Heel haar leven heeft zij mishandelingen en verwaarlozing ondergaan voor olifantenritten van toeristen. Een olifantenrit is voor de olifant een kwelling. Het gewicht van de bak en de passagiers veroorzaakt pijn en letsel aan de rug. Een olifantenrug is gevoelig en niet gebouwd voor zware belasting.
Sa Za kende geen vrijheid tot zij afgelopen weekend werd gered door het ENP. Ze werd uitgedroogd, uitgehongerd en in zeer slechte conditie aangetroffen. Terwijl Sa Za door Sangduen ‘Lek’ Chailert, oprichtster van het ENP, en het reddingsteam werd meegenomen bleef zij alsnog aarzelend naar haar mahout kijken. Door de jarenlange marteling die zij heeft ondergaan is ze bang om gestraft te worden als zij niet gehoorzaam is aan haar mahout. “Haar pijn en verdriet is aan haar ogen af te lezen”, aldus Lek, die na jarenlang onderzoek emoties van olifanten kan herkennen en begrijpen.
De lange reis naar het ENP heeft de nodige zorg met zich meegebracht en de komende dagen wordt Sa Za nauwlettend geobserveerd. Evenals Sook Sai, de vijftigjarige olifant die jarenlang is gebruikt voor illegale houtkap en haar laatste jaren met een gebroken been door heeft moeten werken voor olifantenritten. Zij heeft gruwelijke pijnen moeten doorstaan en is zeer slecht te been. Sook Sai was de eerste olifant die het ENP dit jaar heeft gered en een nieuwe kans op leven heeft gegeven. Eerdaags wordt ook Bua Loi, een ernstig uitgemergelde en mishandelde olifant, opgehaald uit het olifantenziekenhuis van het Thai Elephant Conservation Center in Lampang. Uit onderzoek is gebleken dat zij voor 90% ziek is geworden door mishandeling en marteling en 10% door de daaruit voortkomende schade. Zij is de derde olifant die is gered door het ENP. Alle drie in ruim twee weken tijd, een record sinds de oprichting van het park.
In het ENP worden olifanten gestimuleerd om een zo natuurlijk mogelijk leven te leiden. Ondanks dat de meeste olifanten geen familie van elkaar zijn, hebben zij zich toch tot familiaire groepen gevormd. In het park kunnen ze de trauma’s achter zich laten en de rest van hun leven in deze vredige leefomgeving doorbrengen. Vrienden van de Olifant (VvdO) zet zich in voor de bescherming van olifanten en geeft steun aan concrete projecten, waaronder het Elephant Nature Park in Thailand. Op de website wordt regelmatig meer informatie gegeven.
Persbericht Vrienden van de Olifant
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
8 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
tof dat zulke organisatie bestaat,hopelijk komen er noch zulke organisatie’s bij dat er noch veel meer dieren gered kunnen worden,hopelijk mogen deze dieren die op zo erbarmelijke wijze moeten leven hebben noch vele jaren leven maar deze keer op een normale manier ,met respect voor dieren.
RESPECT voor deze mensen .Hopelijk kunnen deze dieren nog jaren op hun natuurlijke manier doorbrengen en eindelijk van hun vrijheid genieten.Die sukkelaars verdienen dat.Wanneer gaat de mens nu toch eens ophouden met dieren te mishandelen en uit te buiten.Het zijn geen gebruiksvoorwerpen maar stuk voor stuk levende wezens met gevoelens.Ze hebben evenveel recht om op deze planeet rond te lopen.Wanneer gaat het mensDOM eens beseffen dat het dierenRIJK niet dient om te misbruiken?
De mens is al heel lang ziek, moedwillig ziek gemaakt door een kleine groep die alle macht over de mensen willen hebben, gelukkig worden er ook steeds meer mensen een beetje wakker.
Al het geld en al de macht ligt bij 1% van de wereld bevolking en wij laten het toe.
Durven de rijken ook nog zeggen, ik moet ook heel hard werken voor al dat geld (hebzucht).
De mensen die het hardste werken in deze wereld krijgen bijna niets, dat zijn de slaven van de rijken, zie alleen al de kleding industrie.
Een ding begrijp ik niet helemaal. Als je doorklikt naar TECC dan zie je dat ze o.a. olifantenritjes aanbieden….
The TECC offers many enjoyable Activities. Day trip “musts” include watching elephant bathing, the elephant show and a visit to see our baby elephants. Most guests take an elephant-back ride and tour our hospital. Overnight activities include our popular Homestay program and trekking in the forest.
Uhmm??
ongelooflijk dat er dieren zo mishandeld en misbruikt worden. .en waarom. geld macht en.soms lust. De mensheid wordt steeds zieker
Om misselijk van te worden. Hoe kunnen mensen toch zo meedogenloos zijn. En waarom is dit niet bekend bij de toeristen, waarom wordt hier zo weinig aandacht aan besteed? Laten ze alle ellende met dieren maar eens openlijk op tv gaan tonen. Ellende met mensen, hoe verschrikkelijk ook, zien we genoeg.
Helemaal mee eens! Tijd dat toeristen weten wat er aan mishandeling moet gebeuren om zo’n leuk ritje op een olifant te kunnen maken of een foto met een ’tam’ aapje.
Mensen weten het waarschijnlijk wel maar het staat zo leuk op Facebook………
Ik ben je het helemaal met je eens, Jeroen.