Olifanten en producten van olifanten als ivoor mogen weer geëxporteerd worden naar landen buiten Thailand, zo heeft het Thaise ministerie van Handel bekendgemaakt. Thailand beweert dat de opheffing van het exportverbod niet in strijd is met de CITES-afspraken over de handel in bedreigde diersoorten en -producten.

exportverbod
Thailand heft het exportverbod van olifanten en ivoor op | Foto: publiek domein

Onder de nieuwe regels mogen olifanten en producten als ivoor en olifantenhuid geëxporteerd worden voor ‘onderzoek, diplomatieke doeleinden en uitwisseling tussen academische instituten en musea’, aldus The Nation. Er worden geen voorbeelden genoemd, maar te denken valt aan dierentuinen die olifanten krijgen uit Thailand onder het mom van onderzoek en educatie, olifanten of ivoor als cadeau tijdens staatsbezoeken of handel in museumstukken. Deze ‘beperkingen’ zouden volgens het departement voor Nationale Parken, Wilde Fauna en Florabescherming (DNP) strikt genoeg zijn om illegale handel uit te sluiten.

exportverbod
Olifantenritjes zijn in Thailand helaas nog heel gewoon | Foto: publiek domein

Opheffing exportverbod en CITES

Het besluit werd al op 10 april genomen en toegelicht door Adul Chotinisakorn, directeur-generaal van het departement voor Buitenlandse Handel. De exportbepalingen moeten dit jaar worden goedgekeurd en zouden volgens hem voldoen aan strikte voorwaarden om te verzekeren dat ze de CITES-overeenkomst of andere wetten voor het behoud van dieren niet schenden. Chotinisakorn:

“We hebben deze verordening zorgvuldig opgesteld in nauw overleg met verwante instanties en kunnen ervoor zorgen dat geëxporteerde Thaise olifanten goed worden verzorgd door deskundigen in een goede omgeving wanneer ze overzee zijn.”

Hij merkte verder op dat het DNP volgens de nieuwe verordening verantwoordelijk is voor het controleren en goedkeuren van exportvergunningen:

“We zijn ons ervan bewust dat het exporteren van Thaise olifanten of producten van olifanten naar andere landen een zeer gevoelig onderwerp is, dus we zullen ervoor zorgen dat beslissingen over deze kwestie zorgvuldig worden overwogen, waarbij nationaal belang de hoogste prioriteit heeft.”

exportverbod
Geregistreerde, gedomesticeerde olifant misbruikt voor olifantenritjes | Foto: publiek domein

Directeur Somkiat Soontornpitakkool van de afdeling Wilde Fauna en Florabescherming van het DNP denkt dat de export van levende olifanten en olifantenproducten de status van Thailand op de CITES-watchlist niet zal aantasten, of wetten voor natuurbehoud gaat schenden:

“Alleen geregistreerde, gedomesticeerde olifanten kunnen worden geëxporteerd.”

Mooie woorden

Wat de opheffing van het exportverbod in de praktijk gaat betekenen is nog afwachten, want er zijn meer landen die mooie woorden gebruiken om ordinaire jacht of handel te rechtvaardigen, zoals het ‘wetenschappelijk onderzoek’ van Japan om walvisjacht recht te praten. Critici voorzien alvast dat de nieuwe koning van Thailand, Maha Vajiralongkorn, ook bekend als Rama X, heel wat olifanten gaat uitdelen tijdens staatsbezoeken en dat graag binnen de wet wil doen, ook als die daarvoor aangepast moet worden.

  • Lees ook:

Antoinette van de Water: Olifant overlijdt aan uitputting in toeristenkamp in Vietnam

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel