Er mogen weer stierengevechten worden gehouden in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Dit heeft het Constitutionele Hof bepaald. Burgemeester Gustavo Petro diende in september 2014 een verzoek in tot nietigverklaring van het eerdere besluit van het hof tot hervatting van de stierengevechten. Petro strijdt sinds 2012 tegen stierengevechten, zo liet hij de stierenvechtarena La Santamaria gebruiken als ruimte voor culturele en educatieve evenementen waaraan geen dierenleed te pas kwam. Aanleiding hiertoe was een brief van CAS International aan de burgemeester, die was ondertekend door een groot aantal anti-stierenvechtorganisaties, met het verzoek het stierenvechten in Bogotá te verbieden.

Bogotá
Foto: CAS International

De ruimdenkende burgemeester is nu helaas gepasseerd door het Constitutionele Hof, dat stelt dat burgemeesters, evenmin als het lokale bestuur, stierenvechten kunnen verbieden. Binnen zes maanden moet het stierenvechten terugkeren, heeft het hof gesommeerd. Het zou een artistieke en culturele expressie zijn die door burgemeesters van het land gerespecteerd moet worden. Eerst moet La Santamaria echter een structurele renovatie ondergaan, daarom is het nog onduidelijk of het lukt het stierenvechten daadwerkelijk binnen de gestelde termijn te hervatten.

Burgemeester Petro vindt het barbaars om te genieten van de dood van een levend wezen en gelooft dan ook niet in een fundamenteel recht om te doden. Hij is voorstander van een nieuwe relatie met de natuur, gebaseerd op respect. De boodschap die het Constitutionele Hof uitdraagt noemt hij slecht voor de Colombiaanse samenleving, waarin geweld tegen dieren en mensen gemeengoed is. Het einde van het stierenvechten in Bogotá zou een belangrijke les in vrede zijn: er bestaat geen recht om te doden.

Colombiaanse organisaties tegen stierenvechten hebben de campagne #ConsultaAntitaurina gelanceerd, hiermee willen ze een consultatief referendum afdwingen over een verbod op het stierenvechten. De meerderheid van de Colombiaanse bevolking is tegen dit bloedige ‘vermaak’. CAS International steunt deze campagne en heeft via de sociale media deelgenomen aan de eerste acties.

Bron: CAS International ©PiepVandaag.nl