Iedereen kan zich de verschrikkelijke beelden nog herinneren van de bosbranden in Australië in 2019-2020. Tijdens deze hel op aarde kwamen veel dieren om. Wat blijkt? Inmiddels is er een herstel van de bedreigde reuzenkoeskoes in het zuidelijke Blue Mountains gebied. De populatie van de petauroides is gestegen met maar liefst 45 procent volgens een recent onderzoek in het tijdschrift Pacific Conservation Biology.

De petauroide is een zoogdier uit de familie van de kleine koeskoezen. Het dier wordt ook wel reuzenkoeskoes (Petauroides volans) genoemd. Lokaal staat dit schattige beestje bekend als de ‘greater glider’. Aboriginals noemen het dier ook wel Warnda of Poong-goong. De diersoort leeft alleen in Australië. Het is het grootste buideldier dat in staat is tot zweven, door middel van zijn vlieghuid. Dit lange huidmembraan strekt zich uit tussen zijn armen en benen. Hiermee kan hij een afstand afleggen van maar liefst 100 meter.
.
3.000.000.000 dieren getroffen
De bosbranden in 2019 en 2020 waren de heftigste branden uit de geschiedenis van Australië. Een gebied van 11 miljoen hectare (bijna drie keer Nederland) ging in vlammen op. Tijdens deze ramp werden 3000 huizen verwoest, 34 mensen kwamen om en bijna 3 miljard dieren werden getroffen. Vele dieren zoals koala’s en kangoeroes raakten hun leefgebied kwijt, raakten gewond of kwamen om in de vlammenzee. Zo ook de reuzenkoeskoes.

De reuzenkoeskoes leeft, net als de koala, voornamelijk van eucalyptusbladeren. Vooral de jonge bladeren zijn geliefd. Tijdens de branden zijn ook veel bomen verloren gegaan. Door een gebrek aan voedsel, overleefden veel dieren het ook niet. De dieren zijn kwetsbaar voor houtkap en bosbranden, maar ze dragen ook maar één jong per jaar. Hierdoor lopen ze een groter risico dan soortgelijke buideldieren met een grotere vruchtbaarheid. Ecoloog en auteur van de studie met de laatste populatieschattingen van de reuzenkoeskoes, Peter Smith zegt:
“Het was fantastisch om te zien hoe de reuzenkoeskoes terugkwam tot ver boven het niveau van voor de brand en de droogte in de beste en minst verbrande habitat. Vanwege hun lage voortplantingssnelheid hadden we niet gedacht dat ze in staat zouden zijn tot zo’n sterk herstel. De snelle toename in aantallen is buitengewoon.”
.
.
Peter Smith en zijn vrouw Judy, beiden ecologen, hadden maar liefst 59 exemplaren van de reuzenkoeskoes gezien op één nacht in een enkele corridor aan de zuidelijke kant van het Blue Mountains National Park en in de buurt van het aangrenzende Mares Forest National Park en Wombeyan Karst Conservation Reserve. Ze bestuderen het gebied sinds 2015. Volgens Peter Smith moet er meer nadruk worden gelegd op het beschermen van de habitat van de reuzenkoeskoes en het bouwen van corridors om ze met elkaar te verbinden.

Reuzenkoeskoes kwetsbare bedreigde soort
Het onderzoek van Peter Smith is hoopgevend voor de toekomst van de soort. Volgens hem is de toename van de populatie te danken aan de toegenomen regenval in de afgelopen jaren, waardoor er meer zware vegetatie is tussen de bomen waar dit diertje woont. Maar uit andere onderzoeken bleek dat de eucalyptus nog niet was hersteld na de branden van 2019 en 2020. Hier waren dan ook geen petauroides te zien. Peter Smith zei tegen WWF Down Under:
“Daarom zijn de overgebleven bolwerken van de reuzenkoeskoes zo belangrijk. De bossen in Mares Forest National Park en het zuidelijke uiteinde van het Blue Mountains National Park ondersteunen nu uitzonderlijke aantallen petauroides en zijn van vitaal belang voor het herstel van de soort in deze regio.”
.

Sinds 2002 is de reuzenkoeskoes een bedreigde diersoort. In de afgelopen 20 jaar is de populatie op sommige plekken met 80 procent afgenomen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn: ontbossing, klimaatverandering en bosbranden. Tijdens de bosbranden van 2019-2020 behoorde een derde van de populatie reuzenkoeskoezen tot de slachtoffers.
.
.
Bronnen
- ABC News
- Good News Network
- National Geographic
- Wikipedia
- WWF
- WWF-Australia/YouTube
- Lees ook op AnimalsToday:
.
#GNvdD: Houtkap gestopt in Great Koala National Park Australië
©AnimalsToday.nl Jane Sauer