De Rwandese genocide van 1994 is ons allemaal welbekend. In 100 dagen tijd werden zo’n 800.000 mensen bruut vermoord. Maar niet alleen mensen werden slachtoffer van deze gewelddadigheden, ook dieren hadden het moeilijk. Op zoek naar een veilige plek trokken veel vluchtelingen natuurreservaten in. Om familie en vee te beschermen werden leeuwen massaal verdreven en vergiftigd. Het gevolg; de Rwandese leeuw stierf uit.

Rwanda
Eén van de nieuwe leeuwen in Rwanda | Foto: AfricanParks/Jim Ward/Flickr

Een samenwerkingsverband tussen het Akagera National Park in Rwanda en Phinda Game Reserve en Tembe Elephant Park in Zuid-Afrika heeft als doel om de leeuw te herintroduceren in Rwanda. In de hoop de populatie weer op peil te brengen doneerden de twee Zuid-Afrikaanse parken in totaal zeven leeuwen, twee mannetjes en vijf vrouwtjes. En na een transport van bijna 30 uur heeft Rwanda weer een echte ‘koning van de jungle’.

De dieren zijn de eerste twee weken op een terrein van duizend vierkante meter in quarantaine gehouden om zo te kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving. Na deze periode zijn ze vrijgelaten in het gehele park. En de leeuwen lijken zich prima op hun plek te voelen. Al verschillende malen werden ze gezien met een prooi, een teken dat het goed gaat!

Voorbereidingen
Er gingen veel voorbereidingen vooraf aan de terugkeer van de dieren. Twee jaar lang werd er gezocht naar geschikte leeuwen. Er werd vooraf gezocht in Oost-Afrikaanse landen zoals Kenia, Zimbabwe en Mozambique, maar een geschikte samenwerking kwam niet van de grond. Uiteindelijk werd er een partner gevonden in de twee Zuid-Afrikaanse parken.

In Rwanda werd het gehele park omringd met schrikdraad en kregen de dieren een halsband met zender om hun bewegingen te monitoren. Op deze manier kan worden voorkomen dat de leeuwen in bewoond gebied terechtkomen. Verder werd er een groot project gestart om de omringende gemeenschappen te leren hoe om te gaan met leeuwen.

Rwanda
Bijkomen na de reis naar Rwanda | Foto: RDB Rwanda/Flickr

Kritiek
Ook al is de grote meerderheid positief over dit project, er klinken ook kritische klanken. Biologen maken zich zorgen over de genetische verschillen tussen Oost-Afrikaanse leeuwen en Zuid-Afrikaanse leeuwen en vragen zich af of er niet beter voor Oost-Afrikaanse leeuwen gekozen had kunnen worden. Andrew Parker, regionaal manager African Parcs;

“Het Is niet makkelijk om dieren te vinden die voldoen aan de exacte genetische criteria. Leeuwen uit Oost-Afrika waren natuurlijk eerste keuze. Maar na zo’n lange tijd alle mogelijkheden te hebben bekeken om leeuwen uit Oost-Afrika te verkrijgen en gezien het subtiele genetische verschil, hebben we besloten om ons verder te richten op het programma.”

Toekomst
Met 28.000 bezoekers in 2014 is het Akagera Park een belangrijke toeristische trekpleister in Rwanda. De  verwachting is dat de terugkeer van leeuwen in het park ervoor zal zorgen dat het land alleen nog maar aantrekkelijker wordt voor toeristen. Daarnaast is de volgende stap in het herstel van het park de herintroductie van de neushoorn. Zo kunnen toeristen ook in Rwanda Afrika’s Big Five bewonderen.

Bronnen: National Geographic, CNN ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen