De hermelijn is het op één na kleinste roofdier van Nederland. Razendsnel en zo ambitieus dat hij op prooien jaagt die tot vier keer zo groot zijn als zichzelf. Deze kleine marter werd in 2024 uitgeroepen tot het zoogdier van het jaar. In dit bericht blikt de Werkgroep Kleine Marterachtigen, onderdeel van de Zoogdiervereniging, terug op het jaar van de hermelijn.

hermelijn
Foto credit: Jans Weijer Zoogdiervereniging

In de afgelopen jaren zijn er veel zorgelijke signalen over de hermelijn in Nederland. Het verspreidingsgebied lijkt met ca. 60 procent afgenomen, terwijl duidelijke oorzaken niet te vinden zijn. Ook kwam de Werkgroep Kleine Marterachtigen erachter dat veel Nederlanders niet weten dat de hermelijn een oer-Hollandse soort is en al eeuwen door ons kikkerlandje rent.

hermelijn
Hermelijn in zomerkleed | Foto credit: Otte Zijlstra Zoogdiervereniging

Onbekend maakt onbemind, en daarom heeft de werkgroep in 2024 geprobeerd de bekendheid van de hermelijn te vergroten. Afgelopen jaar zijn verschillende activiteiten georganiseerd en is de hermelijn vaak het onderwerp geweest in het nationale nieuws, krant en op de radio.

Het jaar van de hermelijn

Het jaar begon aan tafel bij Vroege Vogels om te praten over de noodzaak om meer aandacht te geven aan de hermelijn. Nog geen week later werd de werkgroep platgebeld over de hermelijn in ijs, die gevonden werd in het Zuid-Hollandse natuurgebied Polder Den Hoek. Het haalde het RTL Nieuws, waardoor veel Nederlanders kennis maakten met de hermelijn.

Vervolgens was het zaak om zoveel mogelijk vrijwilligers op de been te krijgen om dit jaar tot een succes te maken. Hiervoor organiseerde de werkgroep een vrijwilligersdag die in het teken stond van kennisuitwisseling en passie voor de soort. Een van de projecten die hieruit voortkwam is het habitatverbeteringsproject in gemeente Rijswijk. In 2025 zal het gebied om worden getoverd tot een paradijsje voor de hermelijn en andere marters. Ook gaan we aan de hand van dit project schrijven aan een handreiking voor het starten van je eigen verbeteringsproject. Hiervoor is een bijdrage uit het Rie de Boois fonds verkregen.

Kennismaking in levende lijven

Een van de hoogtepunten van dit jaar was de reis naar het Otterzentrum in Hankensbüttel, waar de werkgroep samen met vrijwilligers in levende lijven kennis mochten maken met de hermelijn, wezel en bunzing. Hier zijn opnames gemaakt en sporen verzameld van alle kleine marters om o.a. te gebruiken voor educatieve activiteiten.

Het Jaar van de Hermelijn: doe mee!

Een belangrijk resultaat van het Jaar van de hermelijn is dat ook veel andere organisaties activiteiten rond de hermelijn zijn gaan organiseren. Zo waren er een tentoonstelling in Ridderkerk, een muurschildering in Ede en vele lezingen over de soort.

Werkgroep Kleine Marterachtigen

De Werkgroep Kleine Marterachtigen kijkt terug op een geslaagd jaar, maar zit in 2025 zeker niet stil. Volgend jaar werkt de werkgroep mee aan de monitoring van hermelijn en wezel, het uitvoeren van het werk in Rijswijk en het coördineren van de groeiende groep fantastische vrijwilligers!

De werkgroep wil iedereen bedanken die geholpen heeft om het jaar tot een succes te maken en hoopt op nog vele mooie activiteiten en projecten om de toekomst van de kleine marters in Nederland te garanderen.

Bron:

Weetjes: De ondergewaardeerde steenmarter

©AnimalsToday.nl