Afgelopen weekend sloot Japan haar laatste kernreactor. Voor de kernramp in 2011 met de centrale in Fukushima kwam 30% van de energievoorziening voor rekening van vijftig kerncentrales verspreid over Japan. Al deze centrales zijn nu gesloten voor onderhoud of uit veiligheidsoverwegingen. Er is hier veel over te doen. Sinds de aardbeving en de tsunami en de daaruit volgende nucleaire ramp in Fukushima, staat de Japanse regering onder grote druk om veiligheidsmaatregelen aan te scherpen.
Japan kampt ook al tijden met de nasleep van de ramp. Begin deze maand kwam het nieuws naar buiten dat extreem hoge straling gemeten werd bij een tank met radioactief water in de omgeving van Fukushima. Tepco, de Japanse energiemaatschappij die verantwoordelijk is voor de kerncentrale liet weten dat eerder wat van dit radioactief water de grond in was gelekt. Alsof dat nog niet genoeg is, heeft Tepco eergisteren 1.100 ton ‘licht besmet’ water naar zee laten stromen, als gevolg van een tyfoon die eergisteren over Japan raasde.
Woordvoerder van Tepco, Masayuki Ono zei:
“We hebben enkel water laten wegstromen dat volgens ons slechts licht radioactief was.”
Door zware regenval waarmee de tyfoon gepaard ging, is het waterniveau waar grote hoeveelheden radioactieve vloeistof werd opgeslagen sterk gestegen. Om het stijgende water niet te lang met de opslagtanks en de besmette grond in contact te laten zijn heeft Tepco ervoor gekozen een deel van het water te laten wegstromen. Water waarbij niet meer dan 30 becquerel (eenheid radioactiviteit) van strontium-90 werd gemeten, heeft men laten wegstromen. Water met hogere waarden is weggepompt naar reservoirs.
De Japanse media heeft furieus gereageerd op dit nieuws.
Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl