Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw nemen de oceanen 90 procent van de overtollige warmte-energie die vrijkomt door broeikasgassen op. Deze broeikasgassen zijn het gevolg van menselijke acties, zoals het verbranden van fossiele brandstoffen en het verwoesten van regenwouden. De temperatuur van de oceanen blijft stijgen en breekt hitterecords.

oceaan
Temperatuur oceanen stijgt en breekt hitterecords | Foto: Phuketian.S Underwater. Phuket isalnd, Thailand via photopin (license)

Nieuwe metingen

Omdat oceanen functioneren als een opslagplaats voor deze hitte, zijn ze een goede manier om te meten hoe het ervoor staat met de opwarming van de aarde. Tot nu toe werden vooral luchtmetingen toegepast, maar die zijn onbetrouwbaarder. Tweederde van de aarde is namelijk oceaan en water kan veel meer warmte opnemen dan lucht. De lucht vangt maar vier procent op van de hitte van broeikasgassen. Deze nieuwe manier van meten is dus veel betrouwbaarder als we de opwarming van de aarde ook willen meten.

Record

De afgelopen vijf jaar waren de vijf warmste jaren in de oceaan en de afgelopen tien jaar waren ook de tien warmste jaren ooit gemeten. De warmte-energie die er in de oceaan bij komt, komt overeen met 100 magnetrons per persoon op de aarde die dag en nacht aanstaan. De snelheid waarmee de temperatuur steeg in de periode 1987 tot 2019 is vierenhalf keer zo snel als in de periode van 1955 tot 1986.

Natuur

Warmere oceanen leiden tot ergere stormen en een ontwrichte watercyclus, wat leidt tot meer overstromingen, droogtes en bosbranden. Professor John Abraham van de St Thomas Universiteit uit de Verenigde Staten en een van de onderzoekers met deze nieuwe methode zegt dat “droge gebieden droger worden en natte gebieden natter.”

olievlek
Foto: Pixabay

Stijgende zeespiegel

Het is niet alleen de watercyclus die ontwricht raakt. Door de stijgende temperaturen smelt het ijs ook sneller, met als gevolg dat pooldieren nog meer habitat kwijtraken. Door het smeltende ijs stijgt de zeespiegel ook. De afgelopen 10 jaar hebben we de hoogste zeespiegel sinds de metingen begonnen. Onderzoekers verwachten dat aan het einde van de eeuw de zeespiegel een meter is gestegen. Dat heeft desastreuze gevolgen voor 150 miljoen mensen wereldwijd en ook nog eens miljoenen dieren.

Zeeleven

Het bovenste deel van de oceanen is het rijkst aan biodiversiteit. Dit deel warmt ook het snelst op, met 0.11 graden Celsius opwarming per decennium. Dit lijkt misschien een kleine stijging, maar dat komt doordat de oceanen een groot oppervlak hebben om het op te vangen. Veel koraalriffen lijden nu al onder de opwarming. Die verbleken doordat ze het snelle temperatuurverschil niet aankunnen. Het is ook problematisch voor veel ander zeeleven omdat ze vaak zeer gevoelig zijn voor zelfs kleine veranderingen in de temperatuur. Ze kunnen namelijk minder snel wegkomen van de hitte.

Omslagpunt

Op dit moment zitten we waarschijnlijk nog niet op een ‘omslagpunt’ voor het klimaat. Dit betekent dat de gevolgen van de opwarming van de aarde zo groot zijn dat ze niet meer te stoppen zijn. Nu is het dus nog mogelijk om deze klimaatcrisis aan te pakken: stop met de uitstoot van broeikasgassen. Dit betekent dat er een einde moet komen aan de verbranding van fossiele brandstoffen. Ook moeten bossen beschermd en herplant worden. Bossen zoals het Amazoneregenwoud zorgen voor veel zuurstof en helpen met het reguleren van de temperatuur op aarde. Daarnaast moeten ook de emissies van landbouw, met name veehouderij, omlaag. Abrahams:

“De data is onweerlegbaar. Maar we hebben nog steeds hoop omdat mensen nog steeds in actie kunnen komen. We hebben dat alleen nog niet gedaan.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma